2002-03-13 Wegens agressieve honden met angst de deur uit

Agressieve honden beletten Kim de deur uit te gaan

Tilburg – Brabants Dagblad

Blinde Kim gaat met angst het huis uit
Woensdag 13 maart 2002
Breeze

Een kluizenares wil ze niet worden. En dus gaat Kim dagelijks met haar blindegeleidehond in de buurt van het Wilhelminapark de straat op. Maar met angst in het lijf, omdat loslopende honden de Labrador van de 28-jarige Tilburgse zeer onrustig maken.

Kim heeft deze dag geluk. In het Wilhelminapark is geen loslopende viervoeter te bekennen. En dus loodst haar blindegeleidehond haar probleemloos door het park. Enkele eenden komen nieuwsgierig dichterbij, maar de tweejarige Labrador blijft stoïcijns onder hun gesnater. “Enkele mensen uit de buurt laten hun hond onaangelijnd loslopen en dat is slecht voor zijn concentratie. Hij is goed getraind, maar blijft een hond. Het is geen robot. Als hij onrustig wordt, slaat dat op mij over. En wanneer je mensen vraagt hun hond aan te lijnen, krijg je een grote mond”, zegt de 28-jarige Kim. In 1991 raakte ze bij een verkeersongeval aan beide ogen blind. Kim doet vrijwilligerswerk en gaat enkele keren per dag op pad. Sinds een jaar met Zeppo, daarvoor met de nu tienjarige Breeze. “Zij is met pensioen”, zegt Kim. Haar eerste blindegeleidehond werd drie jaar geleden door een Anatolische herder aangevallen.
“Een kalf. In Namibiï worden ze gebruikt om schaapskuddes tegen cheetas te bewaken”, weet Kim.

Aanval

Breeze raakte bij de aanval een nagel kwijt en was lang onrustig. “Ik was bang dat ze moest worden afgekeurd en merkte dat Breeze vaak onvoldoende geconcentreerd was”, zegt Kim. De betreffende herder probeerde de labrador later nog een keer aan te vallen. Ook andere honden uit de buurt werden belaagd. Kim vertelt dat ze de voorvallen bij de politie heeft gemeld en de toezegging kreeg dat de herder – waarvan de eigenaar bekend is – in beslag zou worden genomen als die onaangelijnd werd aangetroffen. “We zijn enkele keren op het bureau geweest, maar zonder resultaat”, zegt ze. “Ik voel me volstrekt niet serieus genomen door de politie.” Wijkagent Operationeel chef Tjits van Holland van politieteam Wilhelminapark zegt dat ze Kim met de wijkagent in contact wil brengen om een mogelijke oplossing te bespreken. Tegelijkertijd laat ze er geen misverstand over bestaan dat het probleem van loslopende honden laag op het prioriteitenlijstje van de politie staat. “Het is meer een zaak van de gemeente.” Die hebben daarvoor ‘Hopo’s’ in dienst, die moeten optreden tegen mensen die de poep van hun hond niet opruimen of hun huisdier niet aanlijnen. “Waar zijn die hopo’s toch gebleven? Ik heb ze nog nooit gezien. Hopoloos gewoon”, zegt Kim, lachend als de spreekwoordelijke boer met kiespijn.

Lees ook: problemen met honden en de politie