Het eerste 3d plaatjesboek voor blinde kinderen

Wat is jouw favoriete voorleesboek? Welk plaatjesboek kreeg jij toen je zoon of dochter geboren werd? Jip en Janneke? Bobbi? Nijntje? Maar wat als je kind blind geboren is of jong blind wordt? Je kan wel voorlezen maar je kan geen plaatjes laten zien terwijl je voorleest. De universiteit van Colorado Boulder zag 3d printertechnologie en dacht daar anders over: het eerste 3d plaatjesboek voor blinde kinderen werd geprint.
Plaatjesboek in 3d

Paultje en het paarse krijtje

Tom Yeh, assistent professor in computerwetenschappen aan de Universiteit van Colorado Boulder, gaf zijn studenten de opdracht om vier pagina’s uit het populaire kinderboek “Paultje en het paarse krijtje” te printen in 3d. De creativiteit van zijn studenten kwam los en het resultaat was een prachtig samengesteld 3d kinderboek dat nog steeds tentoongesteld wordt in de Gemmill Bibliotheek in het CU-Boulder’s wiskundegebouw.

Print je eigen plaatjesboek

Hieruit werd het CU-Boulder’s Tactile Picture Books Project geboren. Het idee is 2d beelden in 3d plaatjes te veranderen, op een schaal die voldoet aan de cognitieve mogelijkheden en interesses van jonge kinderen. Het doel is niet alleen 3d geprinte boeken op de markt te brengen maar ook ouders en leraren zelf de kans geven bladzijden uit het favoriete boek van hun kind te printen. Het eerste boek dat hiervoor professioneel werd ontleed en 3d geprint is “Goodnight moon” van schrijfster Margaret Wise Brown.

Hobbyisten enthousiast maken

In een ideale wereld, vertelt Tom Yeh, zou een ouder een boek kunnen kiezen, een foto van een pagina maken en deze foto naar een 3d printer sturen. Maar de kosten van 3d printers zijn nog steeds hoog. Een geschikte 3d printer kost al gauw 2000 euro. Yeh hoopt dan ook dat de 3d hobbyisten een handje willen helpen met het project. Niet alleen vanwege de kosten maar ook omdat de hobbyisten in hun enthousiasme en creativiteit de grenzen opzoeken van wat hun machine kan en daarmee kunnen ze blinde kinderen ook van dienst zijn.
3d plaatjesboek

Leren lezen met je handen

Het Tactile Picture Books Project kwam niet zomaar van de grond. Pas toen ze een toelage van 8000 dollar van de universiteit kregen, konden ze een volgende stap zetten. Het researchteam ging samenwerken met het Anchor Center for Blind Children, een kleuterschool voor blinde kinderen in Denver (USA), om beter te kunnen begrijpen wat blinde jonge kinderen nodig hebben en hoe hun ouders daar op inspelen. Blinde kinderen leren pas Braille op een leeftijd van gemiddeld 6 jaar omdat hun motorische vaardigheden eerst moeten ontwikkelen. Als ze door 3d geprinte plaatjesboeken te gebruiken op veel jongere leeftijd al leren lezen met hun handen, is dat een enorm voordeel.

De toekomst

Het doel van dit project is steeds meer interesse genereren door middel van workshops en lezingen. In de workshops kunnen mensen leren hoe ze 3d modellen kunnen maken en hoe ze die kennis kunnen gebruiken om 3d modellen te maken van plaatsjesboeken. Hopelijk wordt het 3d printen steeds goedkoper en zullen over niet al te lange tijd gespecialiseerde boekenhandels naast brailleboeken ook 3d geprinte plaatjesboeken aanbieden.

Bron https://www.colorado.edu/project/bbb

Lees ook over 3d-modellen voor blinde kinderen in het onderwijs.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief