Webtoegankelijkheid, een verzameling websites die zich met dit thema bezighoudt

Webtoegankelijkheid

Deze sites richten zich op de webtoegankelijkheid van het internet. Dit kan betekenen het bevorderen van de webtoegankelijkheid, het controleren en adviseren etc.
Construktie

Accessibility
Stichting Accessibility is je deskundige, onafhankelijke partner in kwaliteit en toegankelijkheid van ICT. Met onze dienstverlening, expertise en netwerk ondersteunen we je organisatie bij de ontwikkeling en het beheer van toegankelijke websites en apps. Accessibility is een sociale onderneming.

Any surfer
Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites
AnySurfer wil de digitale wereld toegankelijker maken voor mensen met een handicap, zonder daarbij een vlotte bruikbaarheid voor iedereen uit het oog te verliezen.

Computer ehbo

Drempels weg en drempelvrij

Drempels weg
Drempels Weg is een initiatief dat – de naam zegt het al – de drempels voor mensen met een handicap wil wegnemen en internet bereikbaar en toegankelijk wil maken voor iedereen:
Website Usability: Het gebruiksvriendelijk maken van een website voor de bezoeker. Vergroot de webtoegankelijkheid!
Vrouw achter pc
Drempelvrij
Het Waarmerk drempelvrij.nl is het kwaliteitsmerk waarmee toegankelijke websites in Nederland worden aangeduid. Wanneer een website voldoet aan de eisen van de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl mag deze site het waarmerk (een groen logo) dragen.
De Stichting Waarmerk drempelvrij.nl heeft als doelstelling de toegankelijkheid van Nederlandse websites te bevorderen voor iedereen, inclusief mensen met een functiebeperking en senioren.

Google Accessible Search
Computerspel
ID3
Maakt toegankelijke websites
Helpt belangenorganisaties en MKB beter te presteren op internet. Door onze ervaring met commerciële sites en bekendheid met de valkuilen van belangenorganisaties bieden we verfrissende en vaak verrassende analyses en adviezen.

Computerscherm

Stichting Appt

Appt. Hét platform voor app toegankelijkheid.

Stichting Appt is in 2020 opgericht met de missie om apps voor iedereen toegankelijk te maken. Dit bereiken we door kennis te delen, diensten te verlenen en gebruikers met een beperking te helpen.

In onze kennisbank leer je hoe je jouw app toegankelijk kunt maken. Je kunt meer dan honderd artikelen lezen over onderwerpen zoals aanpak, beperkingen, hulpmiddelen, richtlijnen en wetgeving.
Download het Handboek met veel kennis en tips rondom toegankelijke apps via: 
stichting-appt/Appt HandboekToegankelijkheid-v1.0.0.pdf

Oog voor Iedereen

Oog Voor Iedereen
Wist u dat 25% van de Nederlandse bevolking veel websites niet goed kunnen bezoeken en dan uit frustratie naar de website van uw concurrent gaat? 25% van de Nederlandse bevolking = 4 miljoen mensen! Denk hierbij aan blinden en slechtzienden, maar ook aan mensen die kleurenblind zijn, dyslectie of autisme hebben, of laaggeletterd zijn. De cijfers liegen er niet om. In 2020 zijn er 380.000 blinden en slechtziende mensen. In 2050 zal het aantal mensen met oogaandoeningen naar schatting zelfs met 30% zijn gestegen. Tijd voor verandering!
Stichting Oog voor Iedereen wil dat echt iedereen mee kan doen in de samenleving. Op dit moment zijn er nog heel veel websites niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Oog voor iedereen wil hier meer bewustzijn voor creëren door Onderwijs, Overheid en Ondernemers te laten ervaren dat zij nu 25% van de Nederlanders uitsluiten van hun product.

Toegankelijkheid van het digitale landschap
Toegankelijkheid, rijksoverheid
De Rijksoverheid besteedt veel aandacht aan gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, bouwkwaliteit en vindbaarheid van online informatie. Iedereen moet overheidssites gemakkelijk kunnen vinden, gebruiken en bekijken. Om dit mogelijk te maken, past de Rijksoverheid onder meer de zogeheten Webrichtlijnen toe.
Valideren van website

W3c standard
Man achter pc
Column Blinde vlekken
Deze column is gepubliceerd op de site Erfgoed Brabant.
De hoofdredacteur bespreekt daarin de (weg naar) toegankelijkheid van de site voor iedereen.

App Denken In Beperkingen

Met de app ‘Denken in beperkingen’ leren jij en je team op een laagdrempelige manier de do’s en don’t’s rondom toegankelijkheid kennen. Zo vergroot je het bewustzijn van het belang van toegankelijkheid.
1. Blader door de kaarten en ontdek wat de do’s en don’t’s zijn van je digitale product per beperking.
2. Test je kennis over digitale toegankelijkheid met de quiz aan het einde van iedere categorie.
3. Krijg elke week een pushnoticatie met een weetje over digitale toegankelijkheid.

Wij maken ons hard voor een digitale wereld waar iedereen toegang tot heeft. Dat doen we door onze kennis te delen, gericht advies te geven en door bedrijven en organisaties te helpen om hun website of app toegankelijk te maken.
Want niemand twijfelt over de noodzaak van een rolstoeltoilet in openbare gelegenheden. Maar waarom hanteren we niet datzelfde principe bij websites, apps en andere digitale producten?

‘Denken In Beperkingen’, Android, iOS

Website omzetten naar alleen tekst

Ga naar www.textise.net.
Vul een webadres in en klik op enter. De gevraagde website wordt omgezet naar alleen tekst. Sommige sites worden er veel overzichtelijker door.

Is de tekst eenmaal omgezet dan krijg je nog een aantal opties.
Ten eerste wordt vermeld wat het originele adres is. Om deze te delen krijg je een tinyurl aangeboden. Vervolgens krijg je deze keuzes:
– Terug naar volledige weergave (In dit scherm/in nieuw scherm)
– converteer deze pagina naar pdf
– Print deze pagina
– Textise Options Page (choose font size, font colour, etc.)

Kortom, een erg handige tool die zeer gebruiksvriendelijk en snel werkt.

Nb. er is een Firefox add-on van Textise.