Bekijk het maar

Museum voor Communicatie, Den Haag
Vanaf 18 mei 2004

In het kader van het 75-jarig jubileum van het Museum voor Communicatie wordt op 18 mei de blikverruimende tentoonstelling ‘Bekijk het maar!’ geopend. In deze tentoonstelling staan kijken en bekeken worden centraal. De tentoonstelling gaat in op de subjectiviteit van het kijken en ontmaskert de vanzelfsprekendheid van het zien. Hierdoor verandert de tentoonstelling voorgoed je manier van kijken en je blik op de wereld.

Kijken we met onze ogen, of zijn het eigenlijk onze hersenen die het werk doen? Kunnen ogen ons voor de gek houden? Een verhaal kan tot onze verbeelding spreken en we kunnen zelfs zien zonder onze ogen te gebruiken. Hoeveel beelden en logo’s zitten er eigenlijk`in ons hoofd opgeslagen? Bekijk het maar! gaat over kijken en bekeken worden.

De stad Den Haag wordt letterlijk en figuurlijk bij de tentoonstelling betrokken.
De bezoeker is toeschouwer, maar fungeert ook als ‘tentoonstellingsobject’ dat zichzelf bekijkt en door anderen bekeken wordt. De tentoonstelling speelt zich grotendeels af op een fictief Haags plein. Een metershoge fotocollage van bijzondere plekken in Den Haag vormt de bebouwing rondom het levendige plein. Tussen de bezoekers op het plein staan tien drie-dimensionale beelden. Deze mensfiguren op ware grootte zeggen iets over waarneming in relatie tot verschillende mensbeelden. Aan het plein liggen verschillende kamertjes die elk een thema binnen visuele waarneming behandelen en een inhoudelijke link hebben met de mensfiguren op het plein. Na een bezoek aan de kamertjes verandert je kijk op de mensfiguren en – door het veranderende gezichtspunt – ook je blik op het plein. De tentoonstelling is ook voor blinde bezoekers toegankelijk. Er is in de tentoonstelling een blindenspoor gemaakt en door middel van een audiotour en geleidetegels zullen blinde bezoekers hun weg door de tentoonstelling kunnen vinden.

Stadsroute

Het museum heeft bij de tentoonstelling een Haagse stadsroute samengesteld met verrassende ‘points of view’. Deze plekken laten spiegelingen en vervormingen zien en gaan in op contrasten tussen bijvoorbeeld oud en nieuw. De citymap is gratis verkrijgbaar in het Museum voor Communicatie.

7 reacties

  1. Het lijkt me heel leuk Kim om eens heen te gaan, is het vanaf mei dus altijd open, blijft het bestaan ?
    Voor de spiegel zie je een goed voorbeeld: als iemand die je heel goed kent voor een spiegel staat, dan ziet zijn/haar gezicht er een heel stuk anders uit, diegene zelf ziet dat niet, maar ziet het weer wél als jij voor de spiegel staat. Ook is gebleken dat wetenschappers door microscopen vaak hele andere dingen zien dan andere wetenschappers én dat het bekijken van de ééncelligen op zich al iets verandert aan het uiterlijk van hetgeen ze bekijken, dus niemand ziet het object zoals het werkelijk is……

  2. Ja, mysterieus eigenlijk, doet me denken aan optisch bedrog.
    Die expositie is sowieso tot volgend jaar, moet even opzoeken tot wanneer precies. Van het weekend ben ik in Duinrel, misschien ga ik wel een dagje Den Haag doen, kan ik gelijk kijken of het wat is!
    Dat van die spiegel, dat is pas echt vreemd. Ik herinner me dat me dat opviel als ik mijn vriendje van vroeger in de spiegel zag. Dan zag ik ineens dat zijn neus wat scheef stond, terwijl ik dat ‘normaal’ niet zag. Eigenlijk vond ik het maar raar hem in de spiegel te zien. Is toch ook zo met de stem? De stem van een ander hoor je zoals die is als je die opneemt. Maar je eigen stem; daar schrik je van als je die hoort!

  3. Mens, hier wat info:
    De Tentoonstelling ‘Bekijk het maar!’ is te bezoeken tot en met 20 maart 2005. Het Museum voor Communicatie is geopend op werkdagen van 10 tot 17 uur en in het weekend van 12 tot 17 uur. De entree bedraagt 6 euro per persoon (volwassenen).

  4. Gosje,… dat wist ik niet eens. Dat is om de hoek,… sja, het sociale leven lijkt a-sociaal naar buiten toe, nu RoyJava in zichzelf gekeerd gaat … 😉
    Leuke info voor Virtuele Site Kim,… dank
    groet Roy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.