Praktijkmiddag

Praktijkmiddag in Tilburg

Ten behoeve van het ontwerp van de Cityring en de herinrichting van de Heuvel in Tilburg werd door het TOG een praktijkmiddag georganiseerd om de direct betrokkenen te laten ervaren hoe het is om als gehandicapte je in de openbare ruimte te begeven. Zo waren aanwezig de verkeerskundig ontwerper, projectleider, projectmanagers en een aantal gebiedscoördinators van de diverse stadsdelen. Vanuit het TOG waren we met 8 man, dus in totaal met 16 mensen. Na een inleidend praatje gingen we op pad. Rolstoel

Het leuke was dat men aan den lijve kon ondervinden tegen welke problemen je, soms letterlijk, aanloopt als je in een rolstoel zit of met een stok je weg moet vinden. Er waren namelijk 2 extra rolstoelen aanwezig waarin men kon plaatsnemen. Ook hadden we simulatiebrillen bij ons, die nabootsen wat je ziet als je een bepaalde vorm van slechtziendheid hebt plus een paar taststokken. Men nam het serieus, ging er niet lacherig mee om wat ik wel prettig vond. Wat met name belangrijk was was de bereidheid mee te werken, oplossingen te bedenken en het voornemen in de toekomst meer rekening te houden met mensen met een handicap. Nu ze het zelf konden ervaren maakte het toch meer indruk dan wanneer ze er ons slechts over hoorden vertellen. Blinde met zwarte bril en stok

Enkele pijnpunten in de toegankelijkheid leidden ertoe dat direct actie werd ondernomen: telefoontjes werden tevoorschijn gehaald om knelpunten door te geven en op te (laten) lossen!

Al met al een erg nuttige praktijkmiddag die door de ambtenaren als leerzaam werd ervaren. Er wordt nog een vervolg aan gegeven omdat de tijd te kort was om alles te bespreken en bekijken.

8 reacties

  1. Ik heb eens in de rolstoel van mijn zusje door het centrum gekeken, dat is echt niet makkelijk.
    Pffff en dan had ik nog volledig zicht.

    Love As Always
    Di Mario

  2. Ik denk dat het beter is om met ambtenaren op pad te gaan dan met politici. Ambtenaren moeten uiteindelijk het werk uitvoeren. En dat gaat beter voordat het politiek wordt. Politici moeten wel ambtenaren de ruimte geven om goed te luisteren en dat financieel uit te voeren. Overigens is heel veel te doen met dichte portemonnee. Voor onderhoud hoort al geld te zijn gereserveerd en het wegwerken van hindernissen tijdens onderhoud hoeft bijna niets te kosten. Het gaat ook vooral om inzicht en met zo’n praktijktocht kan dat mooi overgebracht worden. Je zou ook wensen dat er een ambtenaar is die zelf een handicap heeft of op z’n minst een goede kennis die iets heeft in combinatie met het wonen in dat gebied. In zo’n geval gebeurt er veel meer.

  3. Goed initiatief. Niet alleen gehandicapten, ook ouderen die niet meer zo best ter been zijn hebben er baat bij. “Toegankelijkheid integraal meenemen bespaart kosten,” zo luidt de slagzin voor de conferentie die in de Week van de Toegankelijkheid op 19 oktober in Amersfoort wordt gehouden voor gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties met als titel:‘Stoep en straat voor iedereen’?
    Op de lokale ANBO-site, waarvan ik sinds kort webmaster ben, heb ik er aandacht aan besteed het accent leggend op wat organisaties in eigen gemeenten kunnen ondernemen. Handen ineen slaan en de overheid met de knelpunten confronteren.

  4. Xiwel, in dit geval gaat het om herinrichting, dus alles moet nog aangelegd worden, nou ja een deel is klaar. Het vervelende is dat er vaak gezegd wordt, achteraf: goh, niet bij stilgestaan.. En dan moeten er extra kosten gemaakt worden. Deze mensen waren betrokken bij zowel het ontwerp als de uitvoering en het beheer, dus dan heb je ze allemaal bij elkaar.

    Ik ben ook betrokken geweest bij het toegankelijk(er) maken van de stembureaus. Daartoe hadden we contact met een ambtenaar die zelf een gehandicapte zoon had en dat was te merken aan zijn houding.

    Overigens moet ik zeggen dat de mensen gisteren een kritische maar ook positieve houding hadden. Vooral het zelf ervaren van bepaalde drempels was een eye-opener. De bedoeling is natuurlijk dat de ervaring en kennis blijft hangen zodat er bij toekomstige projecten e.d. rekening mee wordt gehouden. Dat zou standaard al moeten gebeuren maarzelf gaf men aan het wel eens te ‘vergeten’. Bovendien is, zoals gezegd, op papier alles anders dan de praktijk.

  5. Paardenman, je hebt volkomen gelijk. Dat is ook hetgeen we benadrukken. Toegankelijkheid heeft niet uitsluitend met gehandicapten te maken maar met iedereen. Inderdaad, de ouderen maar ook mensen met kinderwagens bijvoorbeeld hebben er baat bij.

  6. In onze haarlemmermeer zijn grote groepen ambtenaren politici en weet ik veel wie nog meer, even een rondje gaan maken zoals je boven hebt omschreven. Het komt in de krant; “Het valt niet mee, er zijn heel wat knelpunten” En daar blijft het dan bij, het constateren van de knelpunten.
    Jack en ik hebben zelfs aan een dvd meegewerkt over de toegankelijkheid. Duh, het is een dvd geworden over “hoe het niet moet” er is niets veranderd aan de knelpunten die de ouderen en gehandicapten in ons dorp tegenkomen. Ik heb bij de 1e steen in de hoofdstraat die vernieuwd zou worden, gevraagd of de opritjes voor gehandicapten, ouderen en kinderwagens op de tekening staan. Nee, dus, ook die op het 2e 3e en 4e gedeelte van de straat. De diepe putten waar je als fietser al over de kop gaat zitten nog steeds in de weg, letterlijk en figuurlijk! Op de gevaarlijke stoepranden zijn al heell wat oudere met scootmobiel omgevallen, maar geen actie wordt ondernomen.
    Ik wil niet al té rot doen, maar zo’n praktijkmiddag is alleen om te laten zien dat ze er aandacht aan besteden. Verbeteren is er niet bij. 🙁

  7. Peggy, dan zijn ze daar wel erg hardleers, triest gewoon..
    Het TOG organiseert dergelijke middagen al jaren en gelukkig hebben we niet dezelfde ervaring als jij. Het initiatief komt vanuit het TOG en doorgaans heeft het een positief effect. Wel blijft het nodig toegankelijkheid onder de aandacht te brengen en te houden. Deels komt dat omdat er een verloop is onder de ambtenaren en de nieuwelingen moeten dan weer geïnformeerd worden. Het is dus nog steeds geen vanzelfsprekendheid dat er rekening mee wordt gehouden.
    Gisteren werden er door enkele mensen behoorlijk veel aantekeningen gemaakt en we zien telkens verbetering.

  8. Goed initiatief. En ik hoop dat er ook daadwerkelijk iets mee gedaan wordt.
    Want als regelmatig bezoeker van een revalidatiecentrum zie ik veel mensen die in een rolstoel door het leven gaan ….. .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.