Pelkstokken

Pelkstok

Blindengeleidestok, taststok, herkenningsstok, verschillende woorden die betrekking hebben op een witte stok met twee rode bandjes, waarmee een blinde of ernstig slechtziende zich kan oriënteren en voor een ander herkenbaar is. Afhankelijk van het gebruikte materiaal en de geavanceerdheid is de kostprijs voor een eenvoudige professioneel vervaardigde stok ca €30 en de meest met electronica geavanceerde stok zo’n €300. Wat intussen, 2015, ook weer achterhaald is omdat de techniek vooruit gaat en het kostenplaatje eveneens.

Er is echter ook een blindengeleidestok verkrijgbaar voor €5, genaamd: Pelkstok. Deze wordt door een particulier gemaakt zonder winstoogmerk en het materiaal dat wordt gebruikt is wit PVC-pijp, dat normaliter gebruikt wordt voor het doortrekken van elektriciteitsdraden. Dit materiaal is door en door wit, hoeft niet te worden geverfd en bij beschadiging blijft de witte kleur bestaan.

Waarom de naam Pelkstok

Deze stok is ontworpen door Antoon Pelk uit Zaandam, die op latere leeftijd blind is geworden en een belangrijk figuur was in de belangenbehartigingsorganisaties van blinden en slechtzienden.
Eerlijkheidshalve moet worden gezegd, dat de heer Pelk niet de enige is geweest die een dergelijke stok heeft ontwikkeld en geproduceerd. De heer Pelk heeft de stok laten produceren door zijn neef Jan Doodeman. Na het overlijden van de heer Pelk hebben we de naam Pelkstok maar gehandhaafd omdat het een beetje macaber zou zijn om de stok om te dopen in “Doodemanstok”.

De Pelkstok kost slechts vijf euro plus eventuele verzendkosten. De onderdelen van de uitneembare stokken zijn grotendeels hetzelfde en dus onderling uitwisselbaar. Als u derhalve twee Pelkstokken hebt en er is een onderdeel stuk dan kan een beetje handige knutselaar de ene stok met een onderdeel van de andere herstellen.
Als de punt van de stok versleten is of verdwenen kunt u bij de heer Doodeman een nieuwe bestellen.
De lengte van de te bestellen stok kunt u zelf bepalen. Is de stok louter bedoeld als “herkenningsstok” dan is 1 meter voldoende. Wilt u hem tevens gebruiken als “taststok” dan adviseren wij (mede afhankelijk van uw lichaamslengte) 1,15 meter of 1,30 meter of langer. De Pelkstok is leverbaar aan één stuk, maar meestal wordt de voorkeur gegeven aan een stok die bestaat uit 4 of 5 segmenten, dus is hij uitneembaar/opvouwbaar (gemakkelijk als je meerijdt in een auto).

Uw bestellingen kunt u doen bij:
de heer Jan Doodeman
Kalf 206
1509 BD Zaandam
Nederland
telefoon: 075 – 617 06 56
De heer Doodeman heeft geen e-mailadres.

Lees elders op mijn site meer over de taststok