Vrijheid en liefde, onlosmakelijk verbonden of onverenigbaar

Liefde versus vrijheid?

Wie ben jij?
Man zegt: respect
Wie ben jij, dat jij je geliefde vrijheid kunt geven?
Uit respect voor vrijheid, geef ik mijn geliefden altijd alle vrijheid die mogelijk is. Daardoor breng ik mezelf vaak in een ongemakkelijke en pijnlijke situatie.

Betekent dat dat ik niet van mezelf houd en mezelf daardoor altijd op de tweede plaats zet?

Het zou wel eens veel gecompliceerder kunnen zijn dan je denkt.

vrijheid geven

Ten eerste is het idee dat jij degene bent die je geliefde vrijheid geeft verkeerd. Wie ben jij, dat jij je geliefde vrijheid kunt geven? Je kunt liefhebben en dat houdt automatisch vrijheid in. Het is niet iets dat je moet geven. En als het wel van je verwacht wordt ontstaan daar de problemen.

Ten eerste doe je dus iets verkeerd. Je wilt eigenlijk helemaal geen vrijheid geven. Je zou eerder willen dat er zich helemaal geen situatie voordoet waarin je haar vrij moet laten. Maar, je hebt me keer op keer horen zeggen dat liefde vrij maakt en daarom dwing je jezelf geheel onbewust om haar vrijheid te geven, want anders is je liefde geen echte liefde.

h3>Ego
Vraagtekens
Nu zit je in een moeilijk parket, als je geen vrijheid geeft twijfel je aan je liefde, als je haar wel vrij laat… Maar dat is onmogelijk voor je. Het ego is erg jaloers, het stelt duizend en een vragen:
“Ben jij soms niet goed genoeg en moet ze daarom vrijheid krijgen, vrij zijn om ook met anderen te zijn?” Dat doet pijn en dan komt het gevoel op dat je jezelf op de tweede plaats zet. Door haar vrijheid te geven stel je een ander op de eerste plaats en jezelf op de tweede. Daar komt je ego tegen in opstand en verder helpt het trouwens niet, want je zult het op haar verhalen. Jij wilt die vrijheid ook krijgen, of je het nou nodig hebt of niet, daar gaat het niet om, maar je wilt niet met je laten sollen.

Kwetsen

Ten tweede, omdat je geliefde bij iemand anders was voel je je niet op je gemak met haar. Dat staat tussen jullie in. Zij heeft voor iemand anders gekozen en je daardoor beledigd. En jij hebt zo veel gedaan, je hebt haar zo royaal de vrijheid gelaten. Nu ben je gekwetst en zal je het haar op de een of andere manier terugbetalen.

Geven

Het komt allemaal doordat je mij verkeerd begrepen hebt. Ik heb nooit gezegd dat als je liefhebt je haar ook vrij moet laten. Nee, ik heb gezegd dat liefde vrijheid is. Het is niet een kwestie van geven. Als je denkt dat je het moet geven, kun je er maar beter helemaal niet aan beginnen, doe dan maar net als iedereen. Waarom onnodig problemen scheppen, die zijn er al genoeg. Als jij zover bent dat vrijheid een deel is van je liefde, dat ze je geen toestemming hoeft te vragen. Trouwens, in jouw plaats zou ik me pijnlijk getroffen voelen wanneer mijn geliefde mij toestemming zou vragen. Dat zou betekenen dat zij mijn liefde niet vertrouwt. Mijn liefde is vrijheid. Ik houd van haar, maar dat betekent niet dat ik alle ramen en deuren afsluit zodat zij niet met een ander kan lachen, met een ander kan dansen, van iemand anders kan houden, wie zijn we dan wel?
I love you

Wie zijn wij?

Dat is de meest fundamentele vraag die iedereen zich moet stellen: Wie zijn wij? Wij zijn allemaal vreemden en waar halen we de lef vandaan dat we een ander de wet kunnen lezen en zeggen: “Ik laat je vrij”, of: “Ik kan je niet vrijlaten”, of: “Als je van mij houdt, mag je van niemand anders houden.” Zulke stomme ideeën, maar ze hebben de mensheid vanaf het begin onderdrukt. En we zijn nog steeds primitief, we weten nog steeds niet wat liefde is.

Dankbaarheid

Als ik van iemand houd ben ik dankbaar dat ik wordt geaccepteerd, dat mijn liefde wordt aanvaard en niet afgewezen. Dat is genoeg. Maar haar cipier worden? Zij houdt van mij en als dank bouw ik een gevangenis om haar heen? Ik houd van haar en daarom neemt zij mij gevangen? Wat een beloning! Als ik van iemand houd ben ik dankbaar en haar vrijheid blijft intact. Ik ben het niet die iets toestaat, het is haar geboorterecht en mijn liefde kan daar niets aan afdoen. Bedankt

Hoe kan liefde ooit iets afnemen en nog wel van een geliefde? Zij heeft dat bij haar geboorte meegekregen, je kunt niet eens stellen: “Ik geef haar de vrijheid.” Wie ben je dan wel, zomaar een vreemde. Je bent elkaar onderweg tegengekomen, toevallig, en zij was zo vriendelijk je liefde aan te nemen. Wees maar dankbaar, laat haar haar eigen leven en leef zelf ook zoals jou dat goeddunkt. Laat je niet van je eigen manier van leven afbrengen. Dat is vrijheid. Dan zal liefde je helpen minder gespannen te zijn, minder angstig, minder gekweld en met meer vreugde.

Op slot

Maar overal om ons heen zien we het tegenovergestelde gebeuren. Liefde schept zoveel ellende, zoveel pijn dat sommigen ten einde raad besluiten dat het maar beter is niet van iemand te houden. Zij doen hun hart op slot, want anders gaan ze de hel in en niets anders.

Maar door liefde buiten te sluiten, sluit je ook de werkelijkheid en het leven buiten en dat wil ik per se niet! In plaats daarvan zeg ik: Gooi die hele manier van liefhebben om. Je hebt van de liefde iets lelijks gemaakt, stop daarmee! Laat de liefde een steun zijn voor je spirituele groei, laat liefde nectar zijn voor je hart, zodat het de moed krijgt zich te openen. En niet slechts voor 1 persoon, maar voor het hele bestaan.

Bron: Liefde en vrijheid Osho.nl

Geen enkele relatie kan ooit
tot het punt komen dat er geen probleem meer is.
Als je soms een relatie tegenkomt die op het punt
lijkt te zijn gekomen dat er geen probleem is,
betekent dat simpelweg dat er geen relatie meer is.

Bron: Osho

Wat is liefde?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Liefde