Loslaten en vasthouden, waarom we het een verkiezen boven het ander

Loslaten en vasthouden

Ilse Nijssen 2 augustus 2001

Vasthouden is altijd makkelijker dan loslaten. Waarom zouden we oude gedachtenpatronen loslaten, als op een andere manier denken eigenlijk moeilijker is. Terugvallen in je oude veilige wereld is altijd prettiger dan werkelijk toe te geven aan de wens om te veranderen. Loslaten betekent iets kunnen afsluiten en achterom kunnen kijken zonder wrok of rancune. Loslaten doe je in allerlei vormen van relaties (ouder – kind, geliefden, vriendschappen) maar ook met idealen.
2 jongens, vrienden
Wat maakt het loslaten toch zo moeilijk? Ja, dat is ons ego, dat ons parten speelt. Ons ego is functioneel als het ons leidt naar onze levensdoelen, een gelukkig leven, een leuke baan. Echter, de neurotische kant van ons ego wil vooral aandacht om zijn macht over de ander los te laten. We (ons ego) reageren dan door boos te zijn, rancuneus, altijd te willen winnen, ons gelijk te halen en we zijn nimmer in staat om te vergeven. Ons ego wil zijn zin hebben, is dominant en eist ten alle tijden liefde, respect en loyaliteit. Hij aanvaardt geen gezichtsverlies en weigert zijn excuses aan te bieden en hecht veel waarde aan uiterlijke verschijning. Het grappige is dat we altijd het andere neurotische ego herkennen maar nooit ons eigen. Sorry

Gelijk bestaat niet

Ik heb al vaker geschreven over het gelijke dat het gelijke aantrekt, dus het negatieve trekt negatief aan en het positieve trekt positief aan. In een hevige strijd om het gelijk, zie je al snel dat gelijk niet bestaat. Ieder heeft immers zijn eigen waarheid en waarom zou je een ander jouw waarheid willen opdringen? Laat het los! Immers, alles wat je een ander aandoet, doe je jezelf aan!

Ego

Loslaten is liefde, maar door ons ego is het niet altijd even makkelijk om in liefde los te laten. We willen namelijk allemaal lief en aardig gevonden worden, maar is dat ook niet onze ijdelheid? Het graag gezien willen worden? We worden pas echt sterk en onafhankelijk als we de ander niet meer nodig hebben om ons ego op te krikken. We kunnen dan ook door de spiegel heenstappen en zien dat ijdelheid de illusie was, die ons naar onszelf kan brengen. Blond meisje

Echte liefde, dus loslaten, geeft de ander ruimte. Dan pas kunnen we zonder hoop en verlangen naar de ander gaan in plaats van alleen naar onszelf. We kunnen hiervan vol worden en leren alles en iedereen lief te hebben als onszelf!

Met toestemming overgenomen van Spiritueel trefpunt

Tegenstrijdig

Staak je pogingen maar om dingen los te laten.
Je hoeft helemaal niets los te laten.
Loslaten kun je niet ‘doen’, onmogelijk!
Hoe meer je iets probeert los te laten,
hoe meer je eraan vast komt te zitten.
Maar als je bereid bent om de dingen die je graag los zou willen laten totaal te ervaren,
dan zullen ze jou loslaten.

Erik van Zuydam

Loslaten is niet iets wat je doet.
Het is iets wat je laat.

Erik van Zuydam
Omhelzing
Loslaten betekent dat we de verbinding moeten verbreken met dat wat (of diegene die) ons vasthoudt. Het is niet de situatie of persoon die ons vasthoudt – al zijn we vaak geneigd om dat wel te denken – maar het is de gehechtheid eraan.

Patty Harpenau

Meer lezen over loslaten, interne link.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Liefde