Loslaten = luisteren

Loslaten = luisteren

Man houdt hand achter oor om te luisteren

In deze oeroude tekst staat iets merkwaardigs over ‘loslaten’. Loslaten is een kernbegrip op de innerlijke reis naar het ware zelf, het loslaten van cliche’s, verwachtingen, voorgevormde denkbeelden: om je zo open te stellen. Maar er staat nu dat loslaten voornamelijk luisteren is. Anders wordt het nooit wat met echt loslaten, het moet kennelijk op een verlokking gebeuren, op iets wat je hoort en zo trekt. Het stelt zich daarom buiten de onderscheiding actief – passief. Want voor het luisteren geldt nog dat wachten gelijk staat aan verwachten. Het is niet passief, maar het is een verwachten. (want dat is op ‘iets’, de uitgestrektheid van de verte. Je kunt wachten op het openen zelf. Het openen van jezelf is het luisteren! En daarmee wordt tevens het ware wezen van het denken geopenbaard (de aard maar vooral de oorsprong).

Een Glimp van het denken als loslaten!

Loslaten is edel. Edel is dat wat een oorsprong heeft en daarin verwijlt. Je behoort haar toe (aan de oorsprong) omdat zij zonder jou niet kan zijn wat zij is! Dat is bijna niet denkbaar!

Deze tekst komt uit Stephen Bachelor, Het geloof in de twijfel

Uit De fragmenten, Fa CH’üan

Nog een citaat gevonden op internet:
Aandachtig luisteren houdt in dat je vol begrip naar jezelf en anderen luistert en met inzicht spreekt. Dit kunnen we alleen volledig doen als we van binnen stil zijn, rustig en kalm. En opmerkzaam zijn. Opmerken dat je aandacht afdwaalt naar een innerlijk verhaal of zich vastklampt aan een detail. Dit vervolgens loslaten en opnieuw het luisteren naar het geheel herstellen. Iedere keer weer opnieuw opmerken, loslaten en herstellen.
(mijnkeerpunt.com/blog/aandachtig-luisteren/)

En deze:
Het betekent niet letterlijk ‘je handen ervan af trekken’. Loslaten heeft alles te maken met vertrouwen. Andersom geldt dus ook dat controleren gebaseerd is op angst. En niemand wil leven op basis van angst, toch?
Ogen, schrikreactie
Je hebt dus veel te winnen als je gaat leven vanuit vertrouwen.

Lees meer op Just be you
Meer overloslaten op mijn site.