Koan

De Koan

Er was eens een Counsellor, die nog beter wilde leren Counsellen. Hij had al veel gedaan in zijn leven, veel studies gevolgd, maar was nog niet helemaal tevreden over zijn CounselKunsten. Zijn aanzien was groot, de meeste van zijn Cliënten waren tevreden, maar het bleef aan hem knagen dat er nog zo veel was wat hij niet wist of kon. Op een goede dag hield hij het niet meer uit en besloot Op Zoek te gaan naar de ultieme Counsel Leermeester. Hij sloot zijn praktijk en besteedde al zijn tijd aan het Zoeken. Hij surfte dag en nacht het hele internet af, totdat hij iemand die hem kon helpen had gevonden. Zijn gevoel vertelde hem dat hij goed zat en hij ging toen fysiek op pad.
Man achter pc

Na dagen reizen en veel ontberingen in de treinen van de NS kwam hij uitgeput aan in Amsterdam. Hij werd bijna overweldigd door al het leed dat hij in de grote stad zag, maar zette zijn Queste voort. Na zowat alle wijken te hebben gezien kwam hij aan op het juiste adres, maar hij was niet helemaal zeker, aangezien er geen naam of nummer op de deur stond. Hij klopte op de deur en er volgde geen antwoord. Shit dacht hij, als hij nu maar niet op vakantie is? Hij merkte dat de deur niet op slot stond en besloot naar binnen te gaan, aangezien de lucht betrok. Binnen gekomen kreeg hij de schrik van zijn leven,……….. Waarop hij tegen de Vrouw die voor hem zat al stamelend begon: Oh,…… sorry hoor ik wist niet dat U thuis was,…….. eh ik bedoel, ik kom hier niet inbreken, maar wilde even binnen wachten totdat U thuis zou komen, aangezien U niet antwoordde op mijn kloppen en het straks begint te regenen, om nog maar te zwijgen van al die rood lichtende junkies die van gekheid niet meer weten waar ze moeten spuiten……… Mmme, ik ben wel aan het raaskallen hè? Maar daar kom ik niet voor. Ik heb namelijk op internet gevonden dat je mij het Ultieme Counsellen kunt leren. Daar stond dat je de meest beroemde ZenMeester bent en al heel wat mensen hebt verlicht. Je hoeft mij niet te verlichten of iets in die geest, maar ik wil er wel een beetje van meesnoepen. Om een lang verhaal kort te maken, ik wil gewoon De Beste Counsellor worden. Niet voor mezelf, maar om mijn cliënten zo goed mogelijk te helpen.
Boeddhist
U moet weten dat ik al zeer veel bestudeerd heb. Ik heb eerst een schriftelijke cursus tot counselling gedaan, toen ben ik voor Bachelor, later voor Master gegaan en daarna nog een 30-tal Postacademische opleidingen in 5 landen. Ik ben een gezien spreker, heb 2 eredoctoraten, ben gepromoveerd op “Het Counsellen van mensen die maar geen probleem kunnen ontdekken bij zichzelf, maar er wel één hebben.” Ook zit ik in het bestuur van 3 beroepsverenigingen van counsellors, sla een leuk balletje golf en al mijn cliënten, nou ja bijna allemaal vinden dat ik het goed doe. Volgende week komt mijn nieuwste boek uit en ik heb al enige honderden studenten tot voorbeeldig counsellor opgeleid. En toch voel ik me onvoldaan. De hele dag loop ik te denken: “Hoe kan ik beter Counsellen?” Mijn doel is om echt goed te worden, zodat ik overal met kop en schouders boven uitsteek. Ik voel me erg middelmatig. Daarom en alleen daarom ben ik in alle nederigheid bij U gekomen, om mij de laatste kneepjes van het vak bij te brengen. Ik zal U absoluut gehoorzamen. Over Zen heb ik alles gelezen, dus ik weet hoe dat gaat. Zeg maar wat ik moet doen. Als je wilt dat ik mijn arm afhak, om toegelaten te worden, geen probleem, ik heb de spullen al bij me. Steriele messen en de nodige pijnstillers. Ik kus je voeten, poets je plee, whatever, ja zelfs zoals bij Karate Kid wil ik al je auto’s poetsen of je schutting een likje verf geven, als je denkt dat het helpt, no problem. Je mag me ook voor 7 jaar inmetselen, ik ben echt gemotiveerd om het te leren, neem me dus aan als je leerling……… Als je geld wilt, zal wel niet, maar je mag alles hebben wat ik bezit. Hier is mijn bankpasje en pincode…… Zeg het maar en leer me alles…..
Eurobriefje
Mmmm, zei de ZenMeesteres met een begripvolle blik, zo te horen heb je erg te lijden onder het probleem. Goed dat je vandaag gekomen bent. Als je dichterbij komt zal ik je helpen.

De Counsellor zag nu pas hoe aantrekkelijk die jonge ZenMeesteres was en raakte in verwarring. Waar wacht je op, vroeg ze met een liefelijke stem en ze lonkte hem met haar schone ogen. Als een vuurvlieg zweefde hij in haar richting.

“Daar ben je dan eindelijk Meneer de Counsellor. Ik zal je helpen je problemen op te lossen. Je krijgt een Koan. Die Koan luidt:
“Hoe kun je Counsellen zonder Counsellor?”

Bron