Oriah Mountain Dreamer

Oriah Mountain Dreamer

De uitnodiging

Het maakt me niet uit wat voor werk je doet. Ik wil weten waar je naar hunkert, en of je durft te dromen dat je zult vinden wat je hart verlangt. Heart

Het maakt me niet uit hoe oud je bent. Ik wil weten of je bereid bent voor gek te staan om datgene waar je van houdt, om je droom, om het avontuur dat het leven is.

Het maakt me niet uit met welke planeten jouw maan een hoek maakt. Ik wil weten of je contact hebt gemaakt met de kern van je eigen verdriet, of de momenten van ontgoocheling in het leven je ontvankelijk gemaakt hebben, of dat je verzuurd en gesloten geworden bent uit angst voor nog meer pijn. Ik wil weten of je pijn, van mij of van jezelf, kunt voelen zonder die weg te gaan stoppen of minder erg te maken, of beter te maken.

Lach
Ik wil weten of je om kunt gaan met blijdschap, van mij of van jezelf, of je uitgelaten kunt dansen en de extase kunt laten stromen tot in je vingertoppen en je tenen, en of je je oren kunt sluiten voor de waarschuwing ‘wees voorzichtig en realistisch, en denk erom dat het menszijn beperkingen met zich meebrengt!’.

Het maakt me niet uit of het verhaal dat je me vertelt, waar is. Ik wil weten of je iemand anders durft tegen te vallen om trouw te zijn aan jezelf; of je een beschuldiging van verraad kunt verdragen zonder je eigen hart te verraden; of je ongelovig en daardoor geloofwaardig kunt zijn.

Ik wil weten of je schoonheid kunt opmerken zelfs wanneer die niet prettig is om te zien, elke dag, en of de aanwezigheid daarvan de bron van je leven is.

Ik wil weten of je kunt leven met mislukking, van mij en van jezelf, en toch vanaf de oever van het meer “Yes!” kunt roepen tegen het zilver van de volle maan.

Het maakt me niet uit waar je woont of hoeveel geld je hebt. Ik wil weten of je na de nacht van ellende en wanhoop op kunt staan, uitgeput en helemaal kapot, en kunt doen wat nodig is om de kinderen te eten te geven.

Het maakt me niet uit wie jij kent of hoe je hier gekomen bent. Ik wil weten of je samen met mij in het heetst van de strijd stand zult houden zonder terug te deinzen.

Leraar wijst kaart aan
Het maakt me niet uit waar of wat of bij wie je gestudeerd hebt. Ik wil weten waar je je kracht vandaan haalt, van binnenuit, als al het andere wegvalt.

Ik wil weten of je alleen kunt zijn met jezelf en of je op lege momenten echt blij bent met je gezelschap.

Auteur: Oriah Mountain Dreamer

About the Author:
“I am a teacher and writer living in Toronto with my two teenage sons. While my family history includes stories of Scottish, German and Native American descent I am a Canadian woman, and not an ‘Indian elder’ as has sometimes been reported, being neither old enough nor wise enough to claim the status of ‘elder’ for any people.”

© Oriah Mountain Dreamer
from the book The Invitation
published by HarperSanFrancisco, 1999
www.oriahmountaindreamer.com

vertaling: Hansa Krijgsman