Hulplijnen

Hulplijnen

Onderstaand een divers aanbod aan hulplijnen. Ze werken op uiteenlopende terreinen voor verschillende doelgroepen. De lijst hulplijnen is niet compleet.

113 online

Via de telefoon of chat kunt u 24 uur per dag vertellen over uw angst, depressiviteit en gepieker. Zelfmoord, zelfdoding, niet meer willen leven of suïcide. hoe u het ook noemt, bij 113online kunt u hierover praten. Het is anoniem, vrij en open.
Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen in de week te bereiken
Telefoonnummer: 0900 1130113
Sinds juli 2020 is 113 zelfmoordpreventie ook bereikbaar via T: 113
Klik op: www.113online.nl

AA hulplijn

Sommige probleemdrinkers zijn eerst door een hel gegaan alvorens ze wilden toegeven dat ze hulp nodig hadden. De drank bracht hen tot plichtsverzuim, diefstal, leugens en bedrog. Zij profiteerden van hun werkgevers en misbruikten hun families. Zij waren niet meer te vertrouwen.
Vele andere alcoholisten zochten ook hulp bij AA. Zij belandden nooit in de gevangenis of in het ziekenhuis of in een kliniek. Hun drankzucht is misschien nooit opgevallen bij hun naaste familie of vrienden. Zij traden toe tot AA voordat de drankproblemen te erg werden.

Bij een alcoholist is geen sprake meer van een vrije wil, omdat hij zijn controle over de alcohol kwijt is. Een alcoholist is niet meer vrij om te kiezen.

Anonieme Alcoholisten
085 – 104 53 90
adb@aa-nederland.nl

ADF

De ADF stichting (Angst, Dwang en Fobie stichting) is een landelijke patiëntenvereniging die zich inzet voor mensen met angst- en dwangklachten. De kennis en informatie over angststoornissen is nog steeds onvoldoende beschikbaar. Deze site bevat veel informatie over verschillende angststoornissen, de symptomen en behandelingsmogelijkheden.
Telefoonnummer: 0900-200 87 11 (€ 0,35 p.m.)
Bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 13.30 uur en maandag- t/m donderdagavond van 19.00 – 20.30 uur
Klik op: adfstichting.nl

Balans

Telefoonnummer: 0900 – 202 00 65
Bereikbaar op werkdagen van 9.30 tot 13.00 uur.
De vereniging Balans is gespecialiseerd in vragen over gedragsproblemen, leerproblemen en ontwikkelingsproblemen, zoals: ADHD, ADD, PDD-NOS en dyslexie.
balansdigitaal.nl

Bel Els

ELS is een goede vriendin of vriend met een luisterend oor. Je kunt ELS 12 uur per dag bellen. Tussen elf uur ’s ochtends en elf uur ’s avonds. Niets is te gek voor ELS. Het gesprek is anoniem, je kunt haar of hem alles vertellen.
Telefoonnummer: 0900 700 7777

telefoongesprek

Chris

Telefoonnummer: 078 – 631 23 00
Bereikbaar 24 uur per dag.
Christelijke hulplijn voor kinderen en jongeren. Onlangs gefuseerd met Stichting De Hoop (www.dehoop.org)
www.chris.nl

De regiopastor

Dagelijks zijn er medewerkers van Regiopastor-Nazorg beschikbaar op de Skype. ’s avonds tussen 18.00 en 23.00 uur dan ben je welkom voor een skype gesprek
Praat je liever met iemand om rechtstreeks van gedachten te wisselen? Je kunt ons bellen. We zijn telefonisch te bereiken op werkdagen, En in het weekend van 8.00 ’s morgens tot 24.00 uur ’s avonds.
En je kunt ons mailen. Het handigst is om vanaf de site een bericht te versturen (zie onder). Maar je kunt ook gebruik maken van je eigen e-mailprogramma. Stuur dan een mailtje naar info@regiopastor.nl
Bezoek Regiopastor.nl voor de telefoonnummers en andere gegevens.

De Mantelfoon Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft een telefonische hulplijn geopend voor Rotterdamse mantelzorgers. Het gaat om een telefonische dienst die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereikbaar is. De lijn heet de Mantelfoon.
Rotterdam heeft zo’n 85-duizend mantelzorgers. Vaak zijn dit de kinderen of partners van de mensen die zij verzorgen. Soms valt deze zorg zwaar en voelt de mantelzorger zich overbelast. Niet alle mantelzorgers weten dat zij hulp kunnen krijgen en vaak trekken zij te laat aan de bel.
Telefoon: 0800 777 33 33
Mantelfoon

DementieLijn

Heb je een vraag over de zorg voor je naaste, of heb je behoefte aan een luisterend oor? Bel dan gratis de DementieLijn op 0800 5088. De DementieLijn biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie.

Wat is de DementieLijn?

Wil je persoonlijk iemand spreken over het omgaan met dementie? Bel dan de DementieLijn. Onze deskundigen helpen je altijd verder. Ze begrijpen jouw situatie, luisteren en geven gericht advies.
De DementieLijn is dagelijks bereikbaar van 9.00 tot 23.00 uur. Bel 0800 5088.

Deskundige vrijwilligers

Bij de Dementielijn werken ongeveer veertig vrijwilligers die de telefoon beantwoorden. Ze zijn zelf ervaringsdeskundige of deskundige met een gerelateerde professionele achtergrond. Als geen ander weten ze hoe ingewikkeld de zorg voor iemand met dementie kan zijn.
Telefoon

Depressielijn

De Depressielijn van de DepressieVereniging voor alle mensen met klachten van depressieve aard en van gedachten willen wisselen of informatie willen.
Telefoonnummer: 0900 – 61 20 909 (0,10 € pm).
Bereikbaar ma t/m do van 13.30 – 15.30 uur en van 19.00 – 21.00 uur; zat van 19.00 – 21.00 uur.

Gay & Lesbian Switchboard

Telefoonnummer: 020 – 623 65 65
Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 22.00 uur. zaterdag en zondag van 16.00 – 20.00.
Informatielijn voor alle vragen met betrekking tot homoseksualiteit. Van coming out tot sport, uitgaan en gezondheid.
www.switchboard.nl

Hear my voice

Wij bieden een luisterend oor bij huiselijk geweld, zijn lotgenoten.
Wij hebben geen oordeel en vinden het belangrijk dat jij je verhaal kwijt kunt.
Diverse soortgelijke organisaties zijn al actief, zoals Korrelatie, Slachtofferhulp Nederland en Blijf-van-mijn-lijf-huizen. Hear my Voice wil een aanvulling zijn door zich ’te richten op slachtoffers die moeilijk bereikbaar zijn, lang wachten met hulp zoeken en de stap naar officiële instanties vaak nog te groot vinden.

Hear my Voice verlaagt de drempel om contact op te nemen en is ondersteunend en aanvullend op het reguliere aanbod van de ketenpartners, zoals de politie, Veilig Thuis, wijkteams en Jeugdzorg.

Via het gratis telefoonnummer 0800 – 32 000 32 of 0800 – MYVOICE kun je je verhaal delen. De telefoonlijn Hear my Voice is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Het Juridisch Loket (voorheen: Bureau Rechtshulp)

Telefoonnummer: 0900 – 8020
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 20.00 uur.
Bij Het Juridisch Loket (voorheen Bureau Rechtshulp) kan iedereen terecht voor gratis informatie en advies over juridische zaken.
www.juridischloket.nl

Hulplijn seksueel misbruik

Bent u slachtoffer of getuige van seksueel misbruik of seksueel geweld? Of heeft iemand in uw omgeving hiermee te maken? Weet u niet bij welke instantie u voor hulp of advies terecht kunt?
Neem gerust contact met ons op:
0900 9999 001
2,76 cent per minuut en 9,4 cent per gesprek, plus de gebruikelijke belkosten
(ma-vr 09.00 – 17.00*)
www.hulplijnseksueelmisbruik.nl

Klik hier

Humanitas

Vrijwilligers van Humanitas zijn zeven dagen per week beschikbaar om te chatten. Ze bieden een ‘luisterend oog’ en denken met je mee. De vrijwilligers zijn van 16:00 tot 22:00 online beschikbaar, ook op feestdagen. Zondagochtend zijn ze er ook van 10.00 uur tot 13.00 uur. Tot een half uur voor de sluitingstijd kun je je aanmelden voor een chatgesprek.

Hoe gaat ie

Kindertelefoon

Bel gratis en anoniem: 0800-0432
Voor ieder kind in Nederland tussen de 8 en 18 jaar.
Kindertelefoon

of kom chatten. Elke dag van 11:00 tot 21:00 uur.
Of praat met anderen op het forum.

Labyrinth In Perspectief

Labyrinth In Perspectief
Wij zetten ons in voor familie en vrienden van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Met name voor hen die, doordat ze overbelast raken, zelf ook hulpvrager worden of dreigen te worden. We gebruiken onze ervaringsdeskundigheid om hen op weg te helpen.

Voor jouw dierbare met psychische problemen is er meestal wel aandacht. Om te beginnen jouw eigen aandacht. Maar voor jou? Zorg jij ook beter voor die ander dan voor jezelf? Wij kunnen je helpen uitvinden hoe je een evenwicht kunt vinden in de zorg voor de ander en de zorg voor jezelf. Als je op dit gebied uit evenwicht raakt, is er namelijk een aanzienlijke kans dat je zelf ook een beroep moet gaan doen op de professionele hulpverlening. Via onze website kun je op verschillende manieren contact leggen met lotgenoten. Of advies vragen aan onze medewerkers.

Bel ons: voor een goed gesprek met iemand die snapt waar je het over hebt: 0900 2546674

Luisterlijn

Telefoonnummer: 0900 0767 (5 cent per minuut)

Op 12 december onthulde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, in Beeld en Geluid te Hilversum, de nieuwe naam van Sensoor: de Luisterlijn. Deze naam legt uit wat het belangrijkste is in de gesprekken die via de Luisterlijn worden gevoerd, namelijk luisteren. 

Iedereen heeft op zijn tijd behoefte aan contact met een ander mens om van gedachten te wisselen, om een luisterend oor te vinden. Je hart te luchten, een probleem te verhelderen of gewoon om het contact zelf.
Daarom kunt u 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn. De vrijwilligers zijn bereikbaar voor een persoonlijk gesprek dat vertrouwelijk is en anoniem.
Steeds vaker is eenzaamheid, ook onder jongeren, het onderwerp van gesprek. Maar ook ouderen hebben sterk de behoefte aan een luisterend oor. 38% van alle gesprekken komen van mensen met psychische problemen, 25% heeft niemand om mee te praten en de overige 37% belt met diverse problemen, zoals financiële, relationele, of andere ingrijpende levensgebeurtenissen.

Via De luisterlijn is er de mogelijkheid om te chatten met de vrijwilligers. Ook kun je hen een mail sturen.

Ook mensen met een lichamelijke beperking kunnen als vrijwilliger aan de slag! Ben je minder mobiel, snel vermoeid of heb je speciale apparatuur nodig? Daar vinden wij een oplossing voor. Dit is mogelijk via het project Onbeperkt Luisteren.

Dag en nacht een luisterend oor
0900 0767
Voor een luisterend oor en een goed gesprek per telefoon, 24/7.

BEL LOKAAL met de Luisterlijn:

Alkmaar
072 – 561 36 14 
Amersfoort
033 – 210 22 22 
Amsterdam
020 – 675 75 75 
Apeldoorn
055 – 541 54 15 
Borne
074 – 255 25 55 
Breda
076 – 521 84 50 
Den Bosch
073 – 614 00 48 
Den Haag
070 – 345 45 00 
Dordrecht
078 – 613 23 22 
Eindhoven
040 -212 55 66 
Gouda
0182 – 548 500 
Groningen
050 – 525 00 00 
Haarlem
023 – 547 14 71 
Heerlen
045 – 571 99 99 
Hilversum
035 – 624 55 55
Leeuwarden
058 – 213 20 00 
Leiden
071 – 512 52 02 
Lelystad
0320 – 310 310 
Middelburg
0113 – 256 896 
Nijmegen
024 – 355 11 00 
Rotterdam
010 – 436 23 23 
Spijkenisse
0181 – 625 952 
Tilburg
013 – 544 15 44 
Utrecht
030 – 294 33 44 
Venlo
077 – 354 88 88 
Zaandam
075 – 616 20 00 
Zoetermeer
079 – 352 37 37 
Zwolle
038 – 426 89 99

Meerlingentelefoon

Telefoonnummer: 0900 – 633 75 464
Bereikbaar op maandag van 09.00 tot 11.15 uur.
De Meerlingentelefoon is bedoeld voor iedereen die te maken heeft (of krijgt) met tweelingen en drielingen, inclusief de meerlingen zelf. Alle vragen zijn welkom. Deze hulplijn wordt georganiseerd door de NVOM (Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen).

Mind

Mind

Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft ooit psychische klachten gehad. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Dit doen we door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren. Samen met cliënten- en familieorganisaties, maatschappelijke organisaties, onderzoekers, ambassadeurs en donateurs.

Bij MIND vind je informatie, inspiratie, en steun. Maar je kunt ook zelf bijdragen! Je kunt je verhaal vertellen, een bijeenkomst of sponsorloop organiseren of zelf sponsoren. Heb je ideeën over hoe dingen in Nederland geregeld zouden moeten zijn? MIND zorgt ervoor dat jouw wensen bij de politiek terecht komen.
Wil je weten hoe anderen omgaan met psychische problemen? MIND laat je inspirerende verhalen zien en brengt je in contact met mensen met dezelfde soort ervaringen. Loop je tegen vooroordelen aan? MIND zorgt voor meer begrip en openheid.

MIND is een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid.

Mind Korrelatie

MIND Korrelatie is een landelijke organisatie. Wij bieden anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch en online.
Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers. We luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp.

En MIND Korrelatie doet meer:
• Opvang na televisieprogramma’s.
• Beantwoorden vragen van collega-hulpverleners.
• Verzorgen telefonische en online opvang voor andere organisaties.
• Kenniscentrum voor de media.

Telefoonnummer: (0900) 1450
Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur.

Klik op: Mind Korrelatie

Ooglijn

Vragen over (leven met) een oogaandoening? De medewerkers van de Ooglijn staan u graag te woord.
Telefoon: 030-2945444
(ma – vrij 09:00 – 15:30) Oogjes
• E-mail: ooglijn@oogvereniging.nl

Ouders van druggebruikers

Telefoonnummer: 0900 – 515 22 44
Bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 22.00 uur.
Telefonische hulpdienst voor ouders en partners.
www.lsovd.nl

Pandora Depressielijn

Telefoonnummer: 0900 – 612 09 09
Bereikbaar maandag t/m donderdag van 13.30 tot 15.30 uur en 19.00 tot 21.00 uur.
Biedt gelegenheid tot praten met lotgenoten over depressies.

Pestweb

Telefoonnummer: 0800 – 282 82 80
Bereikbaar zie openingstijden op de website.
De hulplijn van Pestweb kun je bellen voor informatie en hulp bij problemen met pesten op school.
www.pestweb.nl

Plusminus

Plusminus is de vereniging van en voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naastbetrokkenen. Wij maken ons sterk om de kwaliteit van leven en zorg voor mensen met een bipolaire aandoening te verbeteren en het taboe op psychische kwetsbaarheid te doorbreken. Dat doen we vanuit de overtuiging dat iedereen mee moet kunnen doen aan de samenleving. Daarnaast bevorderen we de betrokkenheid van naastbetrokkenen. Dat kunnen partners, ouders, kinderen, broers en zusters zijn, maar ook vrienden en buren. Om onze doelen te bereiken, zetten we in op lotgenotencontact, belangenbehartiging en voorlichting.

Bel: 0900 512 34 56
Voor een persoonlijk gesprek kun je bellen met de Lotgenotenlijn (elke dag van 11:00 tot 21:00 uur)  (€ 0,10 per minuut)
De Lotgenotenlijn is bedoeld voor mensen met een bipolaire stoornis of mensen die daarbij betrokken zijn als partner, vriend of familielid, en de behoefte hebben om daarover te praten met iemand die daar door eigen ervaring kennis van heeft.
Als je de Lotgenotenlijn belt, treft je dan ook iemand die zelf een bipolaire stoornis heeft of daar nauw bij betrokken is. In ieder geval iemand die weet waar het over gaat. Het contact is dan een stuk gemakkelijker, omdat je niet alles hoeft uit te leggen. Uiteraard gaan alle medewerkers van de Lotgenotenlijn zeer vertrouwelijk om met alles wat je als beller met hen bespreekt.

Plusminus

Rode Kruis

 (070 – 44 55 888), ma t/m vrij 9.00 – 21.00, za: 10.00-16.00 uur: voor een luisterend oor, praktische tips en hulp bij het online boodschappen doen.
Rode kruis

Telefoongesprek

Stichting Achter de Regenboog

Telefoonnummer: 0900 – 233 41 41
Bereikbaar elke ochtend behalve woensdag, van 9 tot 11 uur.
Hulp voor rouwende kinderen en de mensen daar omheen.
www.achterderegenboog.nl

Stichting Zelfbeschadiging – VOOR EN DOOR MENSEN DIE ZICHZELF BESCHADIGEN

Beschadig jij jezelf en wil je op een laagdrempelige manier in contact komen met lotgenoten? Wij kunnen je helpen.
Beschadigt je kind, partner of vriend(in) zichzelf? Wij helpen je met verschillende vormen van voorlichting en hulp.

Wij richten ons op het bevorderen en ondersteunen van eigen regie en eigen kracht van mensen die zichzelf beschadigen en hun naasten.

030-2311473
ma 12.00 – 14.30
wo 11.00 – 13.00
stichting@zelfbeschadiging.nl Email
www.zelfbeschadiging.nl/

Veilig Thuis

ADVIES- EN MELDPUNT HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING
0800 2000

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis; ook als professional. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap.

Je krijgt als je belt een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet samen met je alles op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Bel 0800-2000 (gratis).

• Je belt gratis 0800-2000 en krijgt een medewerker aan de lijn.
• De medewerker luistert naar je verhaal, stelt vragen en beantwoordt jouw vragen.
• De medewerker kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen.
• Komen jullie tot de conclusie dat de situatie te lastig is? Dan kan de medewerker van Veilig Thuis je helpen om een melding te maken van je vermoedens. Dit kan anoniem.
• Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roepen ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden.
• Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.
Veilig thuis

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Links