Aangepaste reizen, recreatie en een dagje uit

Aangepaste reizen en vakanties

Aangepaste reizen en aangepaste vakantiewoningen voor mensen met een handicap plus info, ook voor een dagje uit!

Accessible travel Nl
Accessible Travel Netherlands – reliable accessibility information on tourism in the Netherlands.
Actieve reizen (jongeren) Smarti
Smarti organiseert vakanties voor jongeren met of zonder (lichamelijke) handicap.

Begeleide vakanties

Begeleide vakanties
SET-Reizen is een reisorganisatie gespecialiseerd in het organiseren van vakanties voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De persoonlijke mogelijkheden, wensen en interesses van de reizigers staan centraal tijdens onze vakanties.

Buitengewoon reizen
Website mbt aangepast reizen, vakantiereizen voor mensen met een beperking.
Bij dit reisbureau kan je een reis boeken met je familie of relatie, en waar avontuurlijke reizen voor mensen met een handicap worden georganiseerd i.s.m. EPIC Enabled.
Bungalowpark overzicht: aangepaste bungalows
Voor mensen met een beperking is het niet altijd gemakkelijk om een geschikte bungalow te vinden. Gelukkig is daar de laatste jaren verandering in gekomen en is het aanbod van aangepaste- en rolstoelvriendelijke bungalows sterk toegenomen. Zowel bij Center Parcs, als Roompot en Landal kunt u nu op verschillende vakantieparken aangepaste- en rolstoelvriendelijke bungalows reserveren. Het is wel raadzaam om goed te kijken welke aanpassing u nodig heeft, aangezien de aanpassing verschilt per bungalow. Rolstoel

Camping de Ruimte
Camping De Ruimte is er voor iedereen: alle gebouwen zijn volledig aangepast voor mensen met een handicap en voorzien van het ITS-symbool.
Commundo
De “oudste” ideële reisorganisatie in Nederland met een uniek concept: de combinatie van reizen en het doen van vrijwilligerswerk. Een avontuurlijke reis maken naar een ver land en tegelijkertijd daadwerkelijk je steentje bijdragen aan de ontwikkeling van het land en de lokale bevolking. Het gevoel krijgen dat wat jij doet betekenis heeft. Voor de mensen met wie je samenwerkt, maar ook voor jezelf.

Logo Alles toegankelijk

Dagje weg

Zin in een lekker dagje weg maar je weet niet wat er allemaal toegankelijk is? Op Dagje weg kun je zoeken naar uitstapjes en activiteiten, waarbij je een filter in kunt stellen, bijv. rolstoeltoegankelijk, gehoorvoorzieningen, blindenvoorzieningen.

Toegankelijkheidsonderzoek geeft informatie over toegankelijkheid.
Ruim 6 jaar geleden deed uitmetkorting.nl een groot onderzoek naar de toegankelijkheid van alle dagjes uit in Nederland. Smienk onderzocht wat de stand van zaken nu is. Opvallend: er is veel verbeterd, maar enkele parken zijn ook minder toegankelijk geworden.

In ons onderzoek hebben wij ons geconcentreerd op de toegankelijkheid van dagjes uit voor mensen met een mobiliteitsbeperking. We hebben aan de parken en musea gevraagd of zij:
◦ Rolstoelvriendelijk zijn
◦ Rolstoelen te leen hebben Oudere man in rolstoel
◦ Mindervalidenparkeerplaatsen beschikbaar hebben
◦ Hulphonden toestaan
◦ Een speciaal tarief voor de begeleider hebben
◦ Een aangepast toilet hebben
Opgemerkt dient te worden dat een groeiend aantal parken en musea werken aan toegankelijkheid en beleving voor mensen met een audio-visuele beperking.
Tevens zijn vooral pretparken ook goed ingericht op mensen met een psychische stoornis. Bijvoorbeeld door een rustruimte aan te bieden.
Op de site vindt u per provincie de resultaten van het onderzoek.

De blauwe gids
De TriaanVakantiehuizen op Texel
Doe-reizen
De specialist op het gebied van begeleide vakanties, aangepast reizen voor mensen met een beperking.

Fietsvakantiewinkel

Handicap + reizen
Hollandse markten
Je vindt op deze site o.a. braderieën, dorpsfeesten, jaarmarkten, platen-, cd- en boekenmarkten, antiek, curiosa, rommelmarkten, beurzen en concoursen, kerstmarkten, weekmarkten.
Markten vandaag, op datum of markten per maand in 2022/2023.

Johanniter Hulpverlening

De Johanniter Hulpverlening is een stichting met een Protestants-Christelijke achtergrond, die groepsvakanties verzorgt voor 50-plussers met een handicap in De Rijp en in Ommen. Deze organisatie bemiddelt ook voor begeleiding bij individuele vakanties.
Johanniter hulpverlening
Lange Voorhout 48
2514 EG Den Haag
Tel. 070 – 3649920
E-mail: vakantie@johanniter.nl
Website: www.johanniter.nl

Klei Kunst en Route
 – De tuin van Museum Dokkum wordt een Prikkelarme tuin. Het idee is dat je hier in alle rust klei kan voelen in al haar verschijningen.

Lutgerdina
De Lutgerdina is een volledig aangepaste klipper, waardoor je actief deelneemt aan het zeilen. Ook ben je samen met de groep verantwoordelijk voor het reilen en zeilen aan boord, waarbij je zoveel mogelijk zelfstandig doet. Daarbij staat gezelligheid voorop. Uiteraard zijn er goed opgeleide bemanningsleden aan boord die je de fijne kneepjes van het zeilen leren. Ook gaan er ervaren vrijwilligers mee die je waar nodig kunnen ondersteunen. Zeilboot
MEE denkt mee
MEE is er voor iedereen met een beperking. MEE adviseert, ondersteunt en wijst de weg.
Museum 4 all
Is het museum toegankelijk?

Nationaal Vlasserij-Suikermuseum
Rondleidingen voor blinden en slechtzienen op aanvraag in klein verband. Het museum is geheel gelijkvloers en rolstoeltoegankelijk. Er is ruime parkeergelegenheid, een invalidentoilet is aanwezig en hulphonden zijn toegestaan.
Heeft u interesse? Neem dan contact op met mw. Rinie Cullens van ons Boekingskantoor, het telefoonnummer is 0168-401539 en het e-mailadres is boekingskantoor@vlasserij-suikermuseum.nl
NBAV
De Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties is een branchevereniging waar alle specifieke reisorganisaties voor mensen met een handicap lid van kunnen worden.
Op vakantie gaan met een beperking vraagt om een goede voorbereiding. Zowel de vakantiegangers, de partners, de familieleden of bijvoorbeeld de zorginstelling willen zeker weten dat alles goed geregeld is. Boeken bij een van de aangesloten leden van de NBAV, betekent kiezen voor deze garanties: kwaliteit, betrouwbaarheid en duidelijkheid. Daar staat de NBAV voor!
Nijntje museum
Het museum is rolstoelvriendelijk en er is rekening gehouden met kinderen met een visuele of auditieve beperking. Prikkelgevoelige kinderen kunnen tot rust komen in een van de prikkelarme cabines.
NS reisinfo

Onderweg reizen
Vakanties voor mensen met een verstandelijke handicap
ongehinderd
Ongehinderd.nl is volledig afhankelijk van haar gebruikers: actievelingen die hun ervaringen willen delen; of levensgenieters die de leukste plekjes kennen. Personen die een functiebeperking hebben en het maximale uit het leven willen halen. Bent u zo iemand, help dan mee en deel uw ervaringen met de andere gebruikers. Kent u zo iemand, breng hem of haar dan op de hoogte van Ongehinderd.nl.

Pangea travel

Picture vakanties

Picture vakanties
Picture Vakanties bundelt vakantiemogelijkheden voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en psychische beperking en of chronische ziekte en helpt indien gewenst zoeken naar een geschikte vakantie. Het aanbod bestaat uit zorgreizen, groepsaccommodaties, vakantiewoningen, campings, hotels, vakantiereizen, zorgvakanties, reisorganisaties voor mindervaliden, schoolreizen voor speciaal onderwijs enz. Van ( particuliere ) aanbieders en organisaties in binnen- en buitenland.

Ponyvakanties YMCA
De YMCA daagt mensen uit om hun talenten te ontdekken en in te zetten. Ze werkt vooral met, voor en door jongeren. Zomerkampen en jeugdwerk zijn de belangrijkste activiteiten. Daarnaast deelt de YMCA haar kennis en accommodaties graag met anderen: scholen, bedrijven, instellingen, particulieren. Zij doet dit al sinds 1853!
Prinses Beatrix Spierfonds
Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft tien volledig aangepaste vakantiehuizen voor mensen met een spierziekte en hun familie. De huizen zijn verspreid over het hele land en allemaal gelegen in een prachtige omgeving. Er kunnen zes personen verblijven in de vakantiehuizen, waarvan maximaal twee mensen die rolstoelgebonden zijn.

Procrustes
Hier vind je een groot aantal accommodaties binnen en buiten Nederland. Ook vind je er algemene informatie over rolstoeltoegankelijkheid in bepaalde landen. Een heel uitgebreide site!

RP care
RP Care is onderdeel van Roompot Vakanties en is gespecialiseerd in vakantie met zorg in de breedste zin van het woord. Door nauw samen te werken met (para)medische instellingen en doelgroepgerichte organisaties, biedt RP Care een groot scala aan mogelijkheden.
Ruiterkampen voor mensen met en zonder handicap

In Nationaal Park Drents-Friese Wold is een nieuw wandelpad aangelegd dat is aangepast aan de behoeften van blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en ouderen. Zie voor meer info: Staatsbosbeheer

Soundtrackcity
Soundtrackcity – Geluidswandelingen door Amsterdam
Nog een artikeltje over geluidswandelingen in Amsterdam en Rotterdam (interne link)
Speciale rondleiding voor blinden en slechtzienden in Arnhem
Stichting gehandicaptenreizen
Maakt verre reizen haalbaar voor mensen met een lichte lichamelijke beperking.

Stichting Handicamp

Stichting Handicamp
Doelstelling van Stichting Handicamp is het kamperen voor mensen met een lichamelijke beperking te bevorderen door:
– Het uitwisselen van kampeerervaringen
– Informatie geven over verschillende (praktische) oplossingen
– Kampeerders met vragen in contact te brengen met anderen die ervaring hebben op het gebied van kamperen met een lichamelijke beperking.
– Het organiseren van een kampeerweekend per jaar met op zaterdag een open dag waar u welkom bent.

Stichting Komt het zien

Stichting Komt het zien
Een bezoek aan het circus is altijd weer een feestje. De sprankelende mix van topartiesten, dressuur, theater, humor en muziek zorgt voor een bijzondere ervaring. Het is een beleving voor jong en oud, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Clown
Stichting Komt het Zien! zet zich in om deze fantastische beleving ook mogelijk te maken voor mensen met een beperking, zoals bijvoorbeeld blinden en slechtzienden.

Stichting Voettochten

Deze stichting organiseert jaarlijks twee wandelvakanties voor blinden en slechtzienden en zorgt ook voor begeleiding.
Stichting Voettochten
mevr. Frieke Wegman
Noorderhaven 103
8861 AM Harlingen
Tel. 0517 433 228 (tussen 19 en 20 uur)
Fax: 0517 43 16 46

Stichting Wintersport Gehandicapten
Skiën met een lichamelijke handicap kan op verschillende manieren beoefend worden. Namelijk met behulp van een monoski of bi-ski.

Toegankelijk…

Toegankelijk Tilburg
informatie over de mate van toegankelijkheid van openbare gebouwen, sportcentra, winkels, horeca e.d.
Toegankelijk op reis
Toegankelijk op reis is een nieuwe website van en voor mensen met een beperking. Het is de verzamelplaats voor reisverslagen, nuttige links en vakantietips over bestemmingen buiten Vlaanderen.
Toegankelijk reizen (Be)
Treinreiswinkel

Twin-Travel (aangepaste reizen)

Oost Ravenweg 14
8162 PJ Epe
Tel. 0578 – 612346 (ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur)
E-mail: twin@reizen.demon.nl
Website: Twin travel

Deze stichting organiseert aangepaste reizen voor blinden en slechtzienden. Zij werkt op niet-commerciële basis. U kunt een reis met of zonder eigen begeleider boeken. Als u zelf geen begeleider heeft, kunt u gebruik maken van de begeleiding van Twin Travel. Er worden reizen georganiseerd in binnen- en buitenland. Zo kunt u kiezen voor een wandel-, tandem-, zonvakantie of bijv. stedenreizen. Er zijn vakanties voor jong en oud.
Meer weten: Twin Travel geeft drie keer per jaar een vakantieprogramma uit, dat in aangepaste leesvormen te verkrijgen is.

Vakantie- en conferentiecentrum Dennenheul in Ermelo

Dit centrum is een vakantie-oord voor mensen met een visuele beperking. Er is speciale aandacht besteed aan de toegankelijkheid van het gebouw en het personeel houdt extra rekening met de specifieke wensen van mensen met een visuele beperking. Jaarlijks worden enkele arrangementen georganiseerd. U kunt er ook zelf een huisje huren.
Dennenheul vakantie- en conferentieoord
Paul Krugerweg 45
3851 ZH Ermelo
Tel. 0341 – 56 86 00
E-mail: dennenheul@sonneheerdt.nl
Voor boekingen het Vakantiebureau Tel. 0318 – 48 66 10
E-mail: info@hetvakantiebureau.nl
Website: www.hetvakantiebureau.nl

Vakantiefonds Noord-Brabant

Hier kunt u (blind of slechtziend) een vergoeding aanvragen voor begeleidingskosten, verbonden aan uw vakantie. Er wordt een inkomensgrens gehanteerd en de bijdrage wordt slechts éénmaal per jaar toegekend.
Vakantiefonds Noord-Brabant
secretariaat dhr. PW Knippels
Van Miertstraat 45
5262 XC Vught
Eurobriefje
tel. 073 – 656 89 62

Vakanties voor mensen met lichamelijke beperkingen
Mensen voor Mensen is een groep enthousiaste vrijwilligers die vakanties organiseert voor mensen die daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Wij bieden vakanties met zorg, ondersteuning en een “warm nest” aan mensen met een lichamelijke beperking. We hebben jaarlijks plek voor zo’n 100 vakantiegangers. We klaren de klus met 150 tot 200 vrijwilligers. Kenmerkend voor ons en voor onze vakanties is: plezier met elkaar, genieten, betrokken, betaalbaar, betrouwbaar.

voorall
Lekker een dagje weg in Nederland? Kijk eens op de site Holland.com.
Je vindt er ook het een en ander over de toegankelijkheid. Nederland biedt veel mogelijkheden voor mensen met een beperking. De oude historische stadskernen maken het niet altijd even gemakkelijk om een bezoek te brengen, echter zijn veel toeristische attracties, hotels en restaurants goed toegankelijk. Lees hier meer informatie en tips voor reizen met een beperking in Nederland. Uitgebreide site met veel informatie.

Wandelen met een beperking

Man wandelt

Zonnebloem
Zonnetij Aangepaste catamaran Beatrix van Sailwise
Je kunt alleen, met familie of met vrienden de catamaran Beatrix boeken. Er zijn zeilvakanties voor mensen met een lichamelijk of zintuiglijke beperking, mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en mensen met een verstandelijke beperking.
ZooverVakantiebeoordelingen voor en door reizigers

Blijf veilig mobiel

Als laatste een site over mobiliteit:
blijf veilig mobiel
Om deel te blijven nemen aan de maatschappij is het belangrijk om zo lang mobiel te blijven. Op de fiets, te voet, met de auto of hoe dan ook. Om te stimuleren dat senioren zo lang mogelijk mobiel blijven heeft ANBO in 2009 het samenwerkingsverband Blijf Veilig Mobiel opgezet waarmaar liefst totaal 10 landelijke belangenorganisaties* aan deelnemen.
De website bevat diverse digitale testen om onder meer zelf gehoor, zicht en reactievermogen te testen. Daarnaast vindt u tips en informatie over opfrismogelijkheden met betrekking tot allerlei vormen van vervoer. Overigens biedt de website ook informatie voor (vrijwillige) professionals.

Deze workshop wil ik extra onder de aandacht brengen. Leuk voor een dagje uit dus daarom hier opgenomen.
Bakken met Gevoel
workshop voor blinden en  slechtziende personen 
Bakkerijmuseum De Grenswachter in Luyksgestel start met een bakdemonstratie voor blinden en slechtzienden. Het voelen en beleven van zelf brood bakken staat bij deze workshop centraal.
Bakken met gevoel