Soundtrack city

Soundtrackcity Amsterdam

Soundtrackcity Amsterdam is het eerste project van Stichting Soundtrackcities. Deze stichting ontwikkelt geluidswandelingen in de stad die gemaakt worden door beeldend kunstenaars, theatermakers, filmmakers, geluidskunstenaars en componisten.
Duim omhoog
Het betreft een serie geluidswandelingen in verschillende gebieden in Amsterdam. Met elke wandeling wordt de stad op een andere manier benaderd via de fantasie, ogen en oren van kunstenaars. De geluidswandelingen zijn zeer verschillend van vorm en thematiek. Ze zijn verrassend, fantasierijk, ontroerend, grappig of juist leerzaam. Welke ervaring de wandelaar ook heeft, een ding is zeker: de indrukken zijn zo intens dat de kijk op de wereld daarna niet meer dezelfde is. De wereld is rijker, omdat meer lagen zichtbaar worden. De wandelaar staat meer open voor de omgeving en andere mensen, en neemt daardoor meer waar.

Geluid verandert blik

In de geluidswandelingen van Soundtrackcity wordt geluid ingezet om de blik die de wandelaar heeft op de stedelijke ruimte te sturen. De beelden van de werkelijkheid voegen zich naar het geluid van de soundtrack.
Mannetje met radio op schouder
Meer info over de soundtrackcity
Het begon allemaal in 2009 met een serie van 8 wandelingen die samen een veelvormige impressie geven van de verborgen kanten van de stad Amsterdam. In de afgelopen jaren zijn er 20 wandelingen bijgekomen. In Amsterdam, Rotterdam, Istanbul, Vlieland en elders. De wandelingen zijn heel verschillend en er is veel om uit te kiezen.
Deze website is er om je te helpen een keuze te maken. Je kunt filteren met tags als #LocalVoices #OnlySound #Play and #BeyondCityLimits. Als je een keuze hebt gemaakt kun je direct door naar de app om de audio bestanden voor de wandeling binnen te halen. Het goede nieuws is: Sinds voorjaar 2020 zijn zowel de app als de wandelingen gratis.

Rotterdam

In samenwerking met het International Film Festival Rotterdam (IFFR) brengt Soundtrackcity vier geluidswandelingen op de kop van Zuid in Rotterdam onder de titel Soundtrackcity Rotterdam.

Deze zijn tijdens het IFFR 2012 van start gegaan met een dagelijks programma geluidswandelingen vanuit LantarenVenster op de Kop van Zuid. Het is een project met studenten van de Willem de Kooning Academy (WdKA) en het seminar The City as Sound in LantarenVenster.

De straat op

Man wandelt
Met Soundtrackcity Rotterdam ga je de straat op, in plaats van in de bioscoop te zitten, om zowel operateur als toeschouwer te zijn van je eigen film. Een film die niet bestaat uit celluloidbeelden of bits en bytes. Maar wel uit beelden van de ‘echte’ werkelijkheid. Beelden die een ingrijpende gedaanteverwisseling ondergaan door de speciale soundtrack waarnaar je luistert tijdens het lopen. De vier geluidswandelingen zullen je perceptie van de werkelijkheid veranderen in vier verschillende cinematografische ervaringen.