Categorieën
Kunst, cultuur en vrije tijd

Soundtrackcity

Soundtrackcity Amsterdam

Soundtrackcity Amsterdam is het eerste project van Stichting Soundtrackcities. Deze stichting ontwikkelt geluidswandelingen in de stad die gemaakt worden door beeldend kunstenaars, theatermakers, filmmakers, geluidskunstenaars en componisten.

Het betreft een serie geluidswandelingen in verschillende gebieden in Amsterdam. Met elke wandeling wordt de stad op een andere manier benaderd via de fantasie, ogen en oren van kunstenaars. De geluidswandelingen zijn zeer verschillend van vorm en thematiek. Ze zijn verrassend, fantasierijk, ontroerend, grappig of juist leerzaam. Welke ervaring de wandelaar ook heeft, een ding is zeker: de indrukken zijn zo intens dat de kijk op de wereld daarna niet meer dezelfde is. De wereld is rijker, omdat meer lagen zichtbaar worden. De wandelaar staat meer open voor de omgeving en andere mensen, en neemt daardoor meer waar.

Duim omhoog

Geluid verandert blik

In de geluidswandelingen van Soundtrackcity wordt geluid ingezet om de blik die de wandelaar heeft op de stedelijke ruimte te sturen. De beelden van de werkelijkheid voegen zich naar het geluid van de soundtrack.

Meer info

Rotterdam

In samenwerking met het International Film Festival Rotterdam (IFFR) brengt Soundtrackcity vier geluidswandelingen op de kop van Zuid in Rotterdam onder de titel Soundtrackcity Rotterdam.

Deze zijn tijdens het IFFR 2012 van start gegaan met een dagelijks programma geluidswandelingen vanuit LantarenVenster op de Kop van Zuid, een project met studenten van de Willem de Kooning Academy (WdKA) en het seminar The City as Sound in LantarenVenster.

De straat op

Met Soundtrackcity Rotterdam ga je de straat op, in plaats van in de bioscoop te zitten, om zowel operateur als toeschouwer te zijn van je eigen film. Een film die niet bestaat uit celluloidbeelden of bits en bytes. Maar wel uit beelden van de ‘echte’ werkelijkheid die een ingrijpende gedaanteverwisseling ondergaan door de speciale soundtrack waarnaar je luistert tijdens het lopen. De vier geluidswandelingen zullen je perceptie van de werkelijkheid veranderen in vier verschillende cinematografische ervaringen.