Film volgen mogelijk middels Earcatch

Earcatch maakt het ongeziene in de film hoorbaar

Samen naar de bioscoop, dankzij een unieke app voor audiodescriptie!

Een film is vaak moeilijk te volgen als je blind of slechtziend bent. Je mist bijvoorbeeld een spannend moment omdat er niets wordt gezegd. Gelukkig is er nu Earcatch (het vroegere Watson). Dit is een unieke app die door middel van audiodescriptie via je smartphone Nederlandse films beter toegankelijk maakt voor mensen met een visuele beperking. De app is ontwikkeld door Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus.

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie is een techniek om films toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. Een stem beschrijft in de pauzes tussen de dialogen alle visuele elementen. Voorbeelden zijn de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg de film veel beter volgen.

Hoe werkt Earcatch?

Voordat je naar de bioscoop gaat, download je via de app heel eenvoudig het audiodescriptie bestand naar keuze op je smartphone. Eenmaal in de zaal laat Earcatch audiodescriptie en film synchroon met elkaar lopen door geluidsherkenning. Je luistert via één oordopje naar de audiodescriptie, zodat je met het ander oor het zaalgeluid hoort. De app heeft in de bioscoop geen wifi of internet nodig.
Tv
Lees meer op Earcatch*

* Watson, de app voor audiodescriptie heet voortaan (vanaf eind januari 2016) Earcatch.

NPO INVESTEERT IN AUDIODESCRIPTIE

De NPO gaat in audiodescriptie investeren. Zo meldt TotaalTV. Het doel hiervan is om programma’s ook toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Het gaat vooral om films en series.

Audiodescriptie bestaat uit begeleiding voor blinden en slechtzienden en helpt deze doelgroepen door gesproken beschrijvingen te laten horen van wat in beeld gebeurt. Via de app Earcatch is deze begeleiding synchroon met de uitzendingen te beluisteren, waar ook veel ouderen gebruik van maken. De NPO biedt voor het eerst audiodescriptie bij de nieuwe BNN-dramaserie Tessa die vanaf donderdag 26 november om 20.30 uur op NPO 1 te zien is. In 2016 volgen bij de NPO de zes Telefilms voorzien van deze service.

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt ontwikkelde de gratis app Earcatch, geschikt voor iOS en Android. Daarmee is deze app voor verreweg de meeste smartphones en tablets beschikbaar. Eenmaal geïnstalleerd kan de gebruiker een film of uitzending selecteren en vervolgens de audiodescriptie downloaden en starten als de film begint. Inmiddels is er een hele lijst filmtitels beschikbaar en daar komen nu televisieseries bij.
Tv journaal

Shula Rijxman van de NPO over de investering in de audiotechniek: “Wij vinden het belangrijk om er voor alle Nederlanders te zijn, ook voor blinden en slechtzienden. Nu we hen met deze nieuwe techniek kunnen bedienen, investeren we daar graag in. We hopen dat we hiermee onze videocontent voor hen beschikbaar krijgen zodat zij samen met ziende kijkers van onze kwalitatief hoogstaande dramaseries zoals Tessa kunnen genieten. Na de genoemde uitzendingen zal de NPO beoordelen of audiodescriptie voldoet en hoe we hiermee verder gaan.”

Bron: Dedicon.nl

Nb. Sinds eind januari 2016 gaat Watson verder onder de naam Earcatch.