Robot helpt met winkelen

Robot als winkelhulp

Amerikaanse wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die blinden kan helpen met winkelen en om de weg in grote gebouwen te vinden. De winkelrobot spoort voorwerpen en plaatsen op aan de hand van labels die middels radiofrequentie worden geïdentificeerd. Ook heeft hij een laser die de omgeving scant om botsingen te voorkomen.
De winkelhulp is een creatie van professor Vladimir Kulyukin van Utah State University. "Mensen denken dat we de geleidehond willen vervangen, maar dat is niet het geval", legt professor Kulyukin uit. "Het idee is dat je naar de groentewinkel gaat en daar de winkelrobot pakt, die je langs de diverse producten leidt. Als je de winkel verlaat, laat je hem achter."

Winkelwagentje

Tests

Professor Kulyukin kwam op het idee nadat hij van verschillende mensen met een visuele handicap hoorde dat zelfstandig winkelen lastig voor hen was. De winkelrobot werd getest in een groentezaak. Daar werden labels op bepaalde schappen geplaatst om gespecificeerde producten te vinden.

In vervolgproeven worden de schappen in categorieën ingedeeld, zoals kattenvoer en tandpasta. De robot wordt uitgerust met een barcodescanner zodat hij ieder afzonderlijk product kan herkennen. De winkelhulp zal niet alleen met braille, maar ook met synthetische spraak gaan werken. Professor Kulyukin en zijn collega’s zijn nu in onderhandeling met een grote supermarktketen om de robot uitgebreider te testen.

De blinde assistent technologie Sachin Pavithran van Utah State University heeft de winkelrobot getest. Hij gelooft dat de robot de mobiliteit kan vergroten, onder andere op luchthavens. "Normaal wacht ik bij de gate. Met deze uitvinding kan ik naar een restaurant gaan of winkels opzoeken."
Het prototype kost omgerekend meer dan 9000 euro, maar professor Kulyukin en zijn team denken dat de robot voor een derde van de prijs geproduceerd kan worden. De wetenschappers hopen dat de robot over twee jaar beschikbaar zal zijn voor blinde winkelaars en reizigers.