Afbeeldingen, video’s en foto’s zien met behulp van een machine

SPECIALE MACHINE HELPT BLINDEN OM AFBEELDINGEN TE ZIEN

Een mooi verhaal, dat wij je niet willen onthouden. Elizabeth Goldring, die zelf blind is, kan toch foto’s nemen en die bekijken, en dat dankzij haar “ziende machine”. Na meer dan 20 jaar eraan gewerkt te hebben heeft Goldring, een medewerkster aan het MIT Center for Advanced Visual Studies, samen met haar collega’s, een draagbaar toestel ontwikkeld waarmee mensen met een visuele handicap toch video’s kunnen bekijken, surfen op het web, foto’s en afbeeldingen bekijken, of simpeler nog: het gezicht van een vriend of familielid zien.

Het toestel in kwestie is een variant op de de SLO of Scanning Laser Ophtalmoscope, een toestel dat gebruikt werd om haar diagnose te stellen. Daarbij werden beelden rechtstreeks geprojecteerd op de retina van haar oog, daarbij de bloedingen passerend in het oog die tot haar blindheid geleid hadden.

Fotocamera

Goldring vond het idee van het toestel wel veelbelovend, en zij werkte samen met de uitvinder van de SLO om er een desktop model van te maken. Daarmee kon een blinde al zwart-witte afbeeldingen zien. En later volgde een versie waarmee ook kleuren afbeeldingen gezien konden worden.

Meer over deze machine in dit artikel bij PC World. Er zijn gelukkig af en toe nog prachtige verhalen te vertellen in dit e-zine!
Meer lezen

Bron: Nieuwsbrief  NETTIES
Jaargang 13
Nummer 585 van 31/1/2009