Vernieuwd eurobiljet in omloop

Eurobiljet is vernieuwd

Nadat in mei van dit jaar het nieuwe vijf-euro biljet in omloop kwam, kan je vanaf morgen misschien ook een nieuw tien eurobiljet in je portemonnee terugvinden. Het nieuwe tientje lijkt op het oude, maar de subtiel veranderde kenmerken, zoals een nieuw watermerk, moeten vervalsingen tegengaan.
Eurobiljet
Zo zijn de nieuwe biljetten beter herkenbaar voor mensen met een visuele beperking. Zo heeft het tien eurobiljet aan weerszijden een streep met voelbare inkt. Tevens zijn de kleuren helderder dan het oude biljet.

Ook verschillen de nieuwe biljetten, meer dan de oude, van elkaar in grootte, oplopend naar waarde. De komende jaren zullen stapsgewijs ook de nieuwe biljetten van 20, 50, 100, 200 en 500 euro in omloop komen.

Bron: Dedicon, 22 september 2014

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde in 2012 een tweede serie eurobankbiljetten aan, de zogenaamde ‘Europa’-serie. Een tweede serie is nodig omdat de bankbiljettentechnologie zich verder heeft ontwikkeld. De oude briefjes zijn al sinds 2002 in omloop. Het nieuwe briefje is moeilijker te vervalsen en kan beter op echtheid worden gecontroleerd.

Het nieuwe €10-bankbiljet uit de Europa-serie komt vanaf morgen, op dinsdag 23 september, in omloop.
In het ontwerp van het nieuwe €10-biljet zijn verdere ontwikkelingen in de bankbiljettentechnologie verwerkt. Het bankbiljet is daardoor nóg beter bestand tegen vervalsing. Het is ook duurzamer.
De bankbiljetten van de Europa-serie worden over een periode van een aantal jaren geleidelijk ingevoerd.

Net als het nieuwe biljet van 5 euro dat vorig jaar in omloop is gekomen, heeft het nieuwe tientje enkele nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken. De drie belangrijkste zijn:
Het watermerk en het hologram tonen een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie.
Een opvallend smaragdgroen cijfer verandert van kleur, van groen naar donkerblauw, en vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt.
Korte, verhoogde lijntjes, voelbare inkt, aan de linker- en rechterrand van het biljet maken het gemakkelijker te herkennen, met name voor mensen met een visuele beperking.

Al deze echtheidskenmerken kunnen eenvoudig worden gecontroleerd door te voelen, te kijken en te kantelen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief