Aanvraagtijd reisassistentie NS verkort

Reisassistentie nu met kortere aanvraagtijd

NS verkort vanaf 5 januari 2015 de aanvraagtijd voor reisassistentie.
Bovendien wordt het aantal stations waarop dit mogelijk is, uitgebreid van 94 naar 101.*

Tot nu toe moesten reizigers met een beperking hun gewenste assistentie minimaal drie uur van tevoren aanvragen. In het nieuwe jaar wordt dit één uur. Ook mensen die slecht zien, horen, of slecht ter been zijn, moeten op een prettige manier met het openbaar vervoer kunnen reizen. Ik wil dat belemmeringen voor hen zoveel mogelijk worden weggenomen, zegt staatssecretaris Mansveld op Rijksoverheid.nl.

Edwin van Scherrenburg van de NS: Ons streven is uiteraard om l onze treinen en stations toegankelijk te maken, zodat assistentie niet meer nodig is. Dit gaat echter stapsgewijs. Een van die maatregelen is het aanschaffen van gelijkvloerse treinen. N euwe treinstellen zullen gelijkvloers opgeleverd worden. Voor de huidige treinstellen worden nu perrons in hoogte aangepast.

Daarnaast voorziet ProRail alle stations van minimaal één scherm met een overzicht van de eerst vertrekkende treinen. Deze schermen zijn door de Oogvereniging getest en goedgekeurd. De piepjes die reizigers horen bij het in- en uitchecken met de OV-chipkaart worden in 2014 bij alle vervoerders hetzelfde. Het NS-piepje is gekozen als standaardgeluidssignaal. Ook wordt de herkenbaarheid van de in- en uitcheckpalen verbeterd. Zo zijn bijna alle poortjes en paaltjes van NS voorzien van het bekende geel voor een betere zichtbaarheid en is bij de brede glazen poortjes een duidelijk en herkenbaar rolstoelpictogram aangebracht.
Rolstoel
De maatregelen die NS en ProRail nemen, moeten ertoe leiden dat het spoor uiterlijk per 2030 toegankelijk is voor alle reizigers. Mansveld heeft hiervoor 666 miljoen euro uitgetrokken.

Bron: Dedicon
1 december 2014

* NS breidt tijden van assistentieverlening op stations uit
Omroepberichten in trein onduidelijk
Reizen met het openbaar vervoer

Hulp bij reizen met een functiebeperking
Wilt u een treinreis met reisassistentie boeken? Dat kan via de nieuwe site ns.nl/reisassistentie. U komt eerst op het inlogmenu van Mijn NS. Hier logt u in met uw NS-account of vraagt u een NS-account aan.

Hulp onderweg, reisinformatie NS

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief