Tilburgse politici krijgen les in zelfredzaamheid

Een zevental leden van de Tilburgse gemeenteraad zijn op maandag 15 september Door het Tilburgs Overleg Gehandicaptenorganisaties (TOG) getrakteerd op een lesje zelfredzaamheid in de binnenstad. In het kader van een zogenaamde praktijkdag werden ze in een rolstoel gezet of werd een visuele handicap gesimuleerd. Met die handicap moesten ze vervolgens proberen zelfstandig hun weg te vinden in het centrum. Rolstoel

Moeizaam

Het spits werd afgebeten door Beppie Smit (D’66) die gezeten in een rolstoel bijna gelanceerd werd toen ze een helling wilden nemen. Ze ging gewoon vooruit, terwijl dit achteruit dient te gebeuren daar de helling veel te stijl is. “Nooit bij stilgestaan”, zegt ze, “terwijl ik deze helling dagelijks gedachteloos neem”. Haar collega Claudia Dankers (CDA) loopt zich inmiddels zeer moeizaam te oriënteren, omdat ze een geprepareerde bril opheeft gezet, waardoor ze zeer beperkt zicht heeft. Even later wordt het nog erger als ze compleet geblinddoekt rond moet lopen. Het ontbreken van geleidelijnen bij diverse oversteken doet zich goed gelden.

Inmiddels aangekomen bij de bushalte aan de Paleisring blijkt deze niet erg toegankelijk. De geleidelijnen ontbreken hier en een helling om het perron op te komen blijkt veel te stijl. Met enige hulp en veel gemanoeuvreer komt de rolstoel in de bus. Zonder hulp een moeilijke opgave.

Invalidentoilet

Een ander heikel punt is het invalidentoilet in de onlangs geopende ‘Burgerbar’. Dit toilet, gesubsidieerd door de gemeente, blijkt slecht toegankelijk doordat met name de ruimte van het voorportaal onvoldoende groot is. Na enige tijd stoeien met deuren en de beperkte ruimte krijgt Johanna Gröne (PvdA) het toch voor elkaar om binnen te komen. “Je dient geen hoge nood te hebben” beaamt ze de opmerkingen van andere ervaringsdeskundigen.
Een andere misser is dat dit toilet alleen bruikbaar is tijdens de openingstijden van de Burgerbar. Terwijl zeker in de binnenstad de aanwezigheid van een goed openbaar toilet heel belangrijk is.
Wc
Met name door deze laatste onvolkomenheid, maar ook diverse andere die zijn geconstateerd, doet Bart van de Camp (SP) als voorzitter van de commissie ‘sociale stijging’ de oproep aan het TOG om de punten op een rij te zetten en aan de commissie door te geven. Dan kan deze hiermee aan de slag gaan om ze te verbeteren. Tevens bevestigden de deelnemers (er waren ook nog aanwezig: Sedi van Loon (D’66), Nicolle van Hoof (SP) en Marjet Palts (lijst Nel Schoenmakers)) dat men nooit had gedacht dat je bij het hebben van een beperking zoveel moest nadenken hoe je de normaalste dingen zou kunnen doen. De bewondering voor mensen met een beperking is bij hen dan ook flink toegenomen. Al met al kunnen we spreken van een geslaagde praktijkdag.

Bron: site Tegankelijk Tilburg

Nb. Namens het TOG waren aanwezig: Liesbeth en René ter Horst, Berry en Kim van Iersel, Rini Pompen, Jannes Ligtenberg, Jan Koorevaar, Toos Koper, Frank Rietman.