2008-04-15 Website blinde Tilburgse goed bezocht

Brabants Dagblad

Website blinde Tilburgse druk bezocht

door onze correspondenteMaureen Smeets.
dinsdag 15 april 2008 Brabants Dagblad

TILBURG – Deze maand is het voor Kim van Iersel (35), precies 17 jaar geleden dat ze door een ongeval plotseling blind werd.
Toch is dat nu geen beladen dag meer, ze stelt het goed. Samen met haar man Berry en geleidehond Zeppo staat ze midden in het leven. Dat blijkt wel uit het feit dat ze een drukbezochte eigen website heeft. Visueel gehandicapt en een eigen website, hoe is dat mogelijk? De oplossing blijkt een brailleleesregel te zijn die aan haar toetsenbord verbonden is. Daarmee kan ze de tekst in braille voelen. Een screenreader leest voor Kim de computerpagina’s en stuurt die door naar een spraaksynthesizer die alle teksten aan Kim voorleest. Die stem klinkt overigens heel behoorlijk en Kim kan zelfs het leestempo aanpassen.

Sprankelende kleuren en teksten op website

Sinds 2002 is Kim gegrepen door het computervirus en is ze met wat hulp haar eigen site begonnen. Wat meteen opvalt zijn de sprankelende kleuren en teksten.
“Ik wil geen speciale nadruk op mijn handicap leggen”, aldus Kim. “Dat is maar één onderdeel van mijn wezen.” Dus vinden bezoekers wel links naar informatie over een visuele handicap maar het meest in het oog springen toch haar gedichten, teksten en spirituele boekverslagen.

Maar om een boekverslag te maken zul je ze toch moeten lezen? Daar blijkt ze een Daisy-speler voor te hebben. Dat is een draagbare CD-speler die haar de boeken voorleest die ze bij de blindenbibliotheek leent. Ook dat verloopt allemaal via internet. Digitaal bestellen en de postbode levert de gesproken boeken in de brievenbus.

Kim heeft ook veel contacten lopen via de website. Ze beantwoordt veel vragen via email. Vooral studenten weten haar steeds weer te vinden. Ze word ook vaak gevraagd om over haar leven te komen praten. Dat doet ze graag. Er blijken nog steeds een hoop mensen te zijn die het moeilijk vinden om iemand met een visuele handicap te benaderen.

Kim steekt over met Zeppo

Geleidehond

Zeppo, de geleidehond die altijd naast haar loopt, breekt natuurlijk het ijs wel, maar dan willen mensen en vooral kinderen de hond weer gaan aaien en moet ze zeggen dat dat absoluut niet mag. De hond verliest zo zijn concentratie. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren voor Kim en het is ook niet leuk als Zeppo daardoor een hondendrol over het hoofd zou zien. Want ook daar is hij op getraind. Niet aaien dus maar een praatje is altijd leuk.
En dat ze veel te vertellen heeft blijkt wel uit de 2,5 miljoen bezoekers die haar website inmiddels telt; www.kimbervie.nl

Bron
Leesmeer interviews

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Interviews