In het donker gezien, ervaringstocht door het donker

Ervaringstocht In het donker gezien

"In de diepe duisternis blijven de ogen gesloten, maar staan de overige zintuigen wagewijd open. De neus ruikt een zware boslucht, maar ook vlagen van tabaksgeur, van de zware roker die voorging. De oren vangen een kakafonie aan geluiden op, maar vertellen tevens waar we zijn en hoe het verder moet. En de handen tasten, nog onwennig, in het rond om de weg te vinden in de schijnbare chaos van een donkere wereld. Een wereld die met al die extra ‘antennes’ toch weer een beetje overzichtelijk wordt.&quot Man rookt

In een rustiek kerkje in Velsen-Noord zijn alledaagse situaties levensecht nagebouwd – in het volslagen donker. De ervaringstocht begint in een park: grint knarst onder de schoenen, planten verspreiden hun geur en vogels zingen ’t hoogste lied. Met behulp van een taststok en aanwijzingen van de gids gaat ’t langs verschillende objecten die pas zichtbaar worden als u er de hand op weet te leggen.

Via een winkeltje komt u op straat. Wat ligt er op de marktkraam uitgestald? Durft u over te steken met behulp van de rateltikker? Via een pad van ribbeltegels, langs muren en deuren (het vinden van een deurbel is nu niet zo gewoon meer), komt u bij de bar. In de bar kunt u een drankje bestellen, en afrekenen, in het donker en u zult merken hoe gemakkelijk dat gaat. Aan een tafeltje even napraten, waarbij u vragen kunt stellen aan de gids. En voor wie wil, de DISCO!

Biertje drinken

De ervaringstocht "In het donker gezien" maakt mensen bewust van niet-visuele zintuigen. De bezoeker ervaart aan den lijve hoe het is om gebruikt te maken van andere zintuigen dan de ogen. Voeg deze vermogens toe aan "het zien" en u ervaart de wereld met ál uw zintuigen.
Daarnaast ontstaat meer begrip voor de situatie van mensen met een visuele handicap in onze huidige samenleving.

Website: In het donker gezien

Gedicht Marion Spronk

het was mij niet verteld
hoe ik met een schok ervoer
wat het is om blind te zijn

de staarlens in mijn oog
werd onder fel licht verwijderd
daarna werd het donker

Knipperende lamp

ik zag geen licht, ik zag geen kleur
minuten leken lang
vóor er weer licht terugkwam

zien is méér dan beelden
op mijn netvlies
ik kijk, vind bezieling

Auteur: Marion Spronk