Het MuZIEum,museum in Nijmegen

MuZIEum

Het gaat goed met Nijmegens nieuwste museum, het MuZIEum. Er is veel bezoek, terwijl nog maar de helft van de zalen open is. Hard wordt gewerkt aan de voltooiing. Ergens in november moet het klaar zijn.
Oogjes

Zo, dat is nog eens een binnenkomer. Wie straks het Opticum binnenloopt, een van de nieuwe zalen van het MuZIEum, botst vanzelf op een gigantisch oog, van zo’n twee meter hoog. Dat is niet voor niets, want in deze zaal draait het allemaal om het functioneren van ons gezichtsorgaan. Het Retrospectrum, de andere nieuwe ruimte, focust op de wereld van de blinden door de eeuwen heen.

Janneke van Pelt en Jacqueline Demarteau van het MuZIEum zijn blij dat het museum over ‘het wonder van het zien en de onbekende wereld van het niet-zien’ binnenkort klaar is.

Niet dat het museum sinds de opening in december nog niet op stoom is geraakt. Integendeel: de toeloop overtreft alle verwachtingen.
Meisje leest braille
De duistere belevenis ‘Dialoog in het donker’ en het Practicum (waar de bezoeker teksten kan omzetten in braille of een luisterboek kan inspreken) zijn inmiddels dan ook te weinig voor de soms grote belangstelling. En uitbreiding mag daarom niet te lang meer duren.

Retrospectrum

Er is fors geïnvesteerd in de voltooiing, en dan vooral in het Retrospectrum. Vanuit de gedachte dat belangstellenden niet met een droge historische opsomming naar het MuZIEum gelokt zullen worden, is een soort tijdmachine aangeschaft die de bezoeker met een hoop toeters en bellen en op verrassende wijze door de tijd zal begeleiden. Dure grap? Demarteau: "Ja, dit heeft wel wat gekost. Maar we gaan ervan uit dat de investering zichzelf terugbetaalt."

"Het Retrospectrum richt zich op het dagelijks leven van blinden in het verleden, het wordt geen wetenschappelijke verhandeling. Het gaat om herkenbare situaties, waar ook kinderen zich een voorstelling bij zullen kunnen maken."
Bijzonder in deze nieuwe zaal wordt een in samenwerking met oogheelkundigen gemaakte opstelling over de ziekte staar, compleet met indrukwekkende beelden van een staaroperatie.

Opticum

De stap naar de andere nieuwe zaal, het Opticum, is dan maar een kleine. Draait het in een groot deel van het MuZIEum om de wereld van de blinden, hier viert de bezoeker het feest van het zien. Bij binnenkomst is het niet alleen het gigantische oog dat de aandacht trekt, ook de bijna Renaissanceachtige plafondschildering is een voltreffer.

Ogen draaien rond

In deze ruimte wordt nog hard gewerkt aan de verschillende presentaties. Het grootste ooit in Nederland gemaakte hologram, visuele illusies, een door Philips ontworpen lichtshow en tot slot een aparte ruimte met een even verrassend als verkwikkend lichtbad van acht minuten.

Bron: De Gelderlander, 30 september 2005
Informatie: www.muzieum.nl

Één uur lang blind in ‘Dialoog In Het Donker’ (MuZIEum Nijmegen)

Hoe zou het zijn om blind te zijn?
In de donkere dagen voor Kerstmis ging Franka Hummels op onderzoek uit. In Dialoog In Het Donker in het muZIEum in Nijmegen ben je één uur lang blind.

Franka Hummels: ‘Dat donker zó donker kon zijn, had ik nooit voor mogelijk gehouden. "Kom maar naar mijn stem toe," zegt mijn blinde begeleider Bart Schotman. Met mijn stok probeer ik voorzichtig te voelen waar muren zijn of meubels. Rozemarijn Verhoeven (24), met wie ik deze wandeling onderga, is veel vlugger. Omdat ze al van kinds af aan slechtziend is, is ze veel meer gewend om op andere zintuigen dan haar zicht te vertrouwen. Zij heeft meteen door hoever Barts stem van ons af is. Zij weet ook meteen dat het ding waar ik net tegenop ben geknald een stoel is.

Dialoog in het donker

We zijn in de werkkamer van het ‘huis’ van Dialoog In Het Donker. Hier staat een sprekende computer, waar we mee mogen spelen. "Kijk, hij heeft ook een monitor" zegt Bart terwijl hij onze handen pakt. "Daar hebben blinden natuurlijk helemaal niets aan."

Park

Nadat we alles in het huis hebben bekeken en gevoeld, gaan we wandelen in het park. We horen vogeltjes zingen en een beekje stromen. Toen ik in de foyer de witte stok in mijn handen gedrukt kreeg, speelde ik er in het begin alleen mee. Nu heb ik hem echt nodig. Langzaam, stapje voor stapje, ga ik vooruit. Rozemarijn hobbelt me opnieuw met gemak voorbij. "Hoor je dan niet dat daar een grindpad is?" Het grindpad is leuk. Als je met je stok een beetje hard slaat, komen er namelijk kleine vonkjes vrij. En die kun je zien, ondanks alle duisternis. Als ik zelf een bruggetje ben overgeklommen, ben ik opgelucht. Maar van de drukke verkeersweg die ik daarna moet oversteken, slaat de schrik me om het hart. Zo goed werkt de illusie van het museum dus. We komen aan op de markt, waar we alles mogen aanraken. Zeker een minuut sta ik vertwijfeld met een soort groente in mijn handen. Het voelt als een mandarijn, maar heeft een meer langgerekte vorm. Pas als ik op het idee kom om te ruiken, weet ik wat het is: een verschrompelde aardappel.

Op naar de kroeg!

Bart vindt zijn weg feilloos. Rozemarijn vertelt me dat dat waar ik zo driftig met mijn stok tegenaan tik, barkrukken zijn, geen tafeltjes. Daarna lukt het ook mij om te gaan zitten. Mijn flesje Spa gooi ik met een ferme beweging om. Van de barvrouw krijgen we kaasblokjes. We praten erover, ruiken en voelen eraan. Zelden had kaas zo’n intense smaak.

Stinkt, wat een walm

Als ik weer buiten sta, ben ik opgelucht. Ik ben terug in mijn wereld, waarin het zicht zo’n belangrijke rol speelt. Rozemarijn is ook opgelucht, maar om een heel andere reden: "Mocht ik ooit blind worden, dan weet ik dat het best te doen is." Volgens Bart vertegenwoordigen wij de standaardreacties: mensen zijn óf bang om blind te worden óf juist gerustgesteld. "Zelf ben ik heel blij dat ik in deze tijd leef. Er zijn zoveel voorzieningen voor blinden. Ik zeg altijd dat ik het niet handig vind dat ik blind ben. Maar ik vind het ook niet erg."

(AD 15-12-05)

MuZIEum meest innovatieve uitje 2013

De vakjury van de ANWB heeft het MuZIEum uitgeroepen tot meest innovatieve uitje van 2013. De jury was unaniem: het MuZIEum is innovatief, uniek in zijn soort, een beleving die je bijblijft, een verhaal dat je gaat delen.
Het MuZIEum draag nadrukkelijk bij aan de samenleving en is van grote betekenis voor degene die het maken. In het MuZIEum worden de zienden blind en de blinden ziend.

Reserveren via:

Nb. In 2017 verhuist men wederom, naar de Ziekerstraat 6b.