Aparticipatie, nooit gehoorde strijd in de bossen

Aparticipatie | Nooit gehoorde strijd in de bossen

Op deze website over aparticipatie vertellen de jongeren van toen, die soms meer dan twintig jaar in een internaat woonden, hun eigen verhaal. Verhalen en beelden van mensen die ooit in de bossen hebben gewoond, zijn namelijk van groot historisch belang. Zeker nu steeds meer oude instellingen verdwijnen. En daarmee verdwijnt heel veel beeld- en fotomateriaal.
Deze verhalen willen we op video vastleggen voor de volgende generaties.

De vastlegging is eveneens belangrijk, omdat de emancipatiestrijd is begonnen in deze instellingen. Met een blik in het verleden en beelden uit de tijd, waarin het gewoon was mensen met een handicap buiten de maatschappij te houden.
Vinger over mond: geen commentaar

Zij werden apart geplaatst in instellingen voor blinden en slechtzienden, lichamelijk gehandicapten, doven en slechthorenden en voor verstandelijk gehandicapten.

Daar, en nergens anders, is de strijd begonnen met de grote wens om vanuit die apartheid te participeren in de maatschappij. Aparticipatie! Hoe kijken de oude internaatbewoners nu aan tegen hun eigen participatie? Zonder compensatie geen participatie; zonder historie geen toekomst!

Meer informatie

Lees ook: Laat me neit zoals ik ben