Sinaasappel is goed voor de ogen

Niet alleen wortels, maar ook en vooral appelsienen zijn goed voor de ogen, blijkt uit nieuw onderzoek. Eén sinaasappel per dag eten vermindert niet alleen het risico op cataract met 60%, het remt ook even hard de oogziekte maculaire degeneratie af, die vooral 50-plussers treft.
Ronddraaiende oogjes

Eén sinaasappel per week

Zelfs één sinaasappel per week eten heeft al een gunstig effect op maculaire degeneratie, zo hebben onderzoekers van de universiteit van Sidney ontdekt. De macula of gele vlek is het deel van het netvlies dat instaat voor het scherpe centrale zien en de leesfunctie. Bij maculaire degeneratie wordt de macula en dus het scherp zien aangetast. Vooral objecten die dichtbij staan, worden daardoor troebel weergegeven.

Voor het onderzoek werden de medische gegevens en eetgewoonten van tweeduizend Australische 50-plussers vergeleken. Zij die regelmatig een sinaasappel aten, kregen over een periode van 15 jaar minder vaak maculaire degeneratie dan zij die er nooit eentje aten. Allemaal dankzij flavonoïden, antioxidanten die in plantaardige voedingsmiddelen zitten en groenten en fruit hun kleur geven. Opmerkelijk is dat de flavonoïden van appelsienen de oogaandoening afremmen, terwijl die van andere voedingsmiddelen zoals appels en thee geen enkele invloed hebben. Hoe dat komt, is voer voor verder onderzoek. De wetenschappers wijzen er ook op dat het eten van sinaasappels de oogziekte kan afremmen, maar niet kan voorkomen. Daarvoor is nog te weinig bekend over de oorzaken van de aandoening. (PhG)

Bron: Het Laatste Nieuws, Di. 17 Jul. 2018, Pagina 8

Lees ook:
Ook bananen zijn goed voor onze ogen Banaan
Chocola goed voor ogen