Braillepluim 2024 voor de Hable One

BRAILLEPLUIM 2024 VOOR DE HABLE ONE

De braillepluim 2024 wordt uitgereikt aan start-up Hable voor hun product ‘Hable One’. Dat maakt Vereniging Onbeperkt Lezen op 4 januari, wereldbrailledag, bekend.
Hable One, een klein extern brailletoetsenbord, maakt het voor blinde gebruikers mogelijk makkelijk en snel braille te kunnen typen op de smartphone. Hable verdient de Braillepluim vooral omdat deze start-up het brailleschrift heeft ingezet om nieuwe technologieën beter toegankelijk te maken.

Toelichting

Start-up Hable is een initiatief van een aantal jonge studentondernemers, die een product op de markt hebben gebracht dat eerder door één van de initiatiefnemers tijdens zijn studie is ontwikkeld. Zijn opa in India werd langzaam blind en had moeite om met zijn smartphone met touchscreen te communiceren. Dit kwam doordat er geen voelbare toetsen op zitten. De student Industrial Design aan de TU in Eindhoven wilde iets bedenken waarmee zijn opa zelfredzamer werd. Hij kwam met een prototype van een klein brailletoetsenbord, dat inmiddels door Hable verder is ontwikkeld.

Freek van Welsenis, Mede-eigenaar van Hable, over de toekenning: “Wij zijn super trots op het winnen van de Braillepluim 2024. Bij Hable vinden we het enorm belangrijk dat braillegebruik gestimuleerd wordt. Samen met onze gebruikers zullen wij ons de komende jaren inzetten om braille verder te promoten. De Hable One is slechts het begin!”

Over de braillepluim

Logo Braillepluim
Met de braillepluim wil Vereniging Onbeperkt Lezen de aandacht vestigen op het belang van het brailleschrift voor mensen met een visuele beperking. De braillepluim wordt jaarlijks toegekend op 4 januari, geboortedatum van de uitvinder Louis Braille en tevens Wereldbrailledag. De toekenning van de braillepluim is een idee van de ledenwerkgroep braille Educatie & Promotie van Vereniging Onbeperkt Lezen. Het schrift dateert al van 1829. Maar het belang van braille is anno 2024 onveranderd.

Over Vereniging Onbeperkt Lezen

Vereniging Onbeperkt Lezen is dé belangenvereniging voor mensen die om te kunnen lezen aangewezen zijn op aangepaste leesvormen, zoals gesproken, digitale tekst, braille en grote letterdruk. Via projecten en activiteiten proberen we iedereen met een leesbeperking te ondersteunen bij hun vraag naar aangepaste leesvormen . Maar ook door publieke aandacht te vragen voor nut en noodzaak van aangepaste leesvormen. Onze missie: Onbeperkt Lezen.
E: info@onbeperktlezen.nl
T: 070- 26 29 29 4
W: www.onbeperktlezen.nl

Bron: De Voorste kamer
Gepubliceerd: 04 januari 2024

Lees ook: Braille op de Pier wint Braillepluim 2023