Bijziendheid neemt toe onder de bevolking

Bijziendheid neemt sterk toe

Steeds meer mensen kampen met bijziendheid. Recent onderzoek onder kinderen laat een forse toename zien. Maar ook een derde van de hoog bijziende werknemers krijgt nog voor het pensioen met ernstig slecht zien of zelfs blindheid te maken. Deels is hiervoor een erfelijke verklaring. Daarnaast spelen omgevingsfactoren zoals een hoog opleidingsniveau een grotere rol dan wetenschappers eerder dachten. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC, waarop Virginie Verhoeven dinsdag 16 juni is gepromoveerd.

Meer info over het oog over slechtziendheid

Bijziendheid

Ogen draaien rond

Bij mensen met bijziendheid is de oogbol lang in verhouding tot het bundelend vermogen van het hoornvlies en de lens. Daardoor worden lichtstralen van ver verwijderde voorwerpen te sterk gebogen. Deze komen samen vóór het netvlies. Het gevolg is wazig zien.

Bijziendheid komt vaak voor, het zit soms in de familie en kan meestal worden gecorrigeerd.

De symptomen komen vaak aan het licht rond de puberteit. De aandoening kan zich echter veel eerder ontwikkelen. Meestal stabiliseert het in het begin van de volwassenheid, wanneer de groei stopt.

Meer lezen over dit onderwerp op eyescan

Bijziendheid (Myopie): min/negatieve glazen

Bij mensen met bijziendheid is het oog meestal langer dan normaal, de as-myopie komt dus het meeste voor. De brekingsmyopie is zeldzaam.

Bij myopie valt het beeld van een voorwerp, wat zich op afstand bevindt, vóór het netvlies. Je ziet het beeld dan onscherp. Maar wanneer het voorwerp zich op leesafstand bevindt, dan verplaatst dit beeld zich in het oog naar achteren en komt het dus wel op het netvlies terecht. (De afstand waarop het voorwerp scherp wordt waargenomen, is afhankelijk van de sterkte van de myopie.). Dit beeld is dan scherp. Vandaar dat men in de volksmond zegt “een myoop of bijziend oog kan voorwerpen dichtbij goed zien.