Overheid brengt NL-Alert-app uit voor grensbewoners en mensen met beperking

Overheid brengt NL-Alert-app uit voor grensbewoners en mensen met beperking

De Nederlandse overheid heeft een nieuwe NL-Alert-app uitgebracht die is ontwikkeld voor grensbewoners en mensen met een visuele of auditieve beperking. De NL-Alert-app laat gebruikers hun locatie delen om zo noodmeldingen te ontvangen, maar gebruikers kunnen ook aangeven dat ze in bepaalde regio’s een NL-Alert willen ontvangen, zonder dat ze hun locatie delen. Zo meldt Tweakers.net.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat de app daardoor handig is voor grensbewoners, die soms op het netwerk van een buurland kunnen zitten. Wanneer ze op het niet-Nederlandse netwerk zitten, ontvangen ze geen meldingen via het Nederlandse mobiele netwerk en kunnen ze zonder de NL-Alert-app noodmeldingen missen.
Op een sticker staat: Danger
De app komt ook met extra toegankelijkheidsfuncties voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Zo kunnen gebruikers inzoomen, het contrast vergroten of een donkere modus gebruiken. Daarnaast ondersteunt de app tekst-naar-spraak en kunnen gebruikers de flitser van de telefoon gebruiken als notificatielamp. NL-Alerts zijn tot zeven dagen terug te vinden via de app. Het ministerie zegt de app ‘uitgebreid’ te hebben getest met mensen met een visuele of auditieve beperking.

De app is per direct beschikbaar in de Google Play Store en Apple App Store. De app vervangt de NL-Alert-melding via het mobiele netwerk niet; gebruikers van de NL-Alert-app kunnen dus twee meldingen ontvangen. De Nederlandse overheid bracht begin 2020 ook een NL-Alert-app uit, maar adviseerde gebruikers een maand later om de app weer te verwijderen. De app had een datalek waardoor ‘een externe dienst’ locatie- en andere persoonsgegevens kon verzamelen.
Het ministerie benadrukt dat die locatie bij de nieuwe NL-Alert-app ‘alleen gebruikt wordt voor de NL-Alert-app’.
Mobieltje
Bron: De Voorste Kamer
14 december 2023

Is jouw app geschikt voor blinden en slechtzienden?