Wikispeech maakt Wikipedia beter bruikbaar

Wikipedia toegankelijker voor blinden en slechtzienden dankzij Wikispeech

Luidspreker met tekst: action

Nederlandse blinden en slechtzienden kunnen vanaf september 2017 misschien beter uit de voeten met Wikipedia. De online encyclopedie werkt namelijk aan een nieuw platform genaamd Wikispeech, zo meldt Nieuws.nl.

Met Wikispeech, dat speciaal voor Wikipedia ontworpen werd, wordt de gehele database van de website spraakgestuurd. Hiermee is het mogelijk om alle artikelen op Wikipedia automatisch voor te laten lezen.

Wikipedia werkt voor het maken van de spraakgestuurde encyclopedie samen met onderzoekers van de Zweedse universiteit Kungliga Tekniska högskolan. Het nieuwe systeem zal daarom eerst alleen de Zweedse taal ondersteunen, daarna zullen het Engels en Arabisch worden toegevoegd. In 2017 moet de spraakfunctie breder worden uitgerold, waardoor Nederlands misschien ook tot de opties gaat behoren.

Het platform wordt open source, wat betekent dat andere websites de spraakfuncties later met behulp van een plugin kunnen implementeren. Zo maakt Wikipedia het internet toegankelijker voor een grotere groep mensen.

Bron: Redactie Dedicon
15 maart 2016