Microsoft ontwikkelt software met automatische alt-teksten voor afbeeldingen

Microsoft ontwikkelt kunstmatige intelligentie

Microsoft is bezig met het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie software die automatische voorstellen doet voor een ALT-tekst in Word, Excell en Powerpoint. Dat meldt een artikel op theverge.com

Goed nieuws voor blinden en slechtzienden, want een ALT-tekst kan voorgelezen worden door stemcomputers, zodat afbeeldingen ook voor die doelgroep toegankelijk worden.
Fotograaf

Microsoft gaat gebruik maken van zogenoemde Computer Vision Cognitive Service. Technologie die werkt met deep learning en neural networks: zelflerende, intelligente software die beter wordt naarmate het meer gebruikt wordt. Aanvankelijk zal een afbeelding bijvoorbeeld herkent worden als ‘lucht’. Later zal dat misschien evolueren naar ‘blauwe lucht boven zee.’

Lettertypen en kleuren

De nieuwe mogelijkheden zullen volgend jaar beschikbaar komen voor Office 365 gebruikers. Bovendien gaat Microsoft gebruik maken van lettertypen en kleuren die goed te lezen zijn door slechtzienden en kleurenblinden.

Social media

Fotocamera

Social media platforms werken ook al een tijdje aan verschillende manieren waarop toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden verbeterd kan worden. Twitter biedt de mogelijkheid handmatig ALT-teksten toe te voegen. En Facebook is bezig met het ontwikkelen van een software systeem dat foto’s op je timeline voorleest met behulp van beeldherkenningstechniek.
Bron: Dedicon.nl
9 december 2016

Wat is een alt-tekst

ALT-teksten (ook wel alt-tags genoemd) worden ingevuld als titel van een afbeelding en geven een samenvatting van wat er te zien is op de afbeelding. Voor zoekmachines is een alt-tag belangrijke extra informatie omdat deze de afbeelding niet kunnen lezen. Voor mensen met een visuele beperking is een alt-tag ook handig. Met speciale apparatuur kan worden voorgelezen wat er op de afbeelding te zien is.

Als je een goede omschrijving meegeeft aan elke afbeelding, kunnen ook mensen bij wie de afbeeldingen niet worden geladen een indruk krijgen wat er op het plaatje staat. In plaats van de afbeelding zien ze de omschrijving staan. Dit gebeurt vaker dan je denkt, dus een goede reden om de alt tag te gebruiken.

De site van Marketing energy schreef er het volgende over:
ALT teksten zijn officieel bedoeld voor het letterlijk omschrijven van je afbeeldingen. En dan met name ten behoeve van blinden en slecht-zienden. Deze tekst wordt aan hen voorgelezen als ze er met de muis overheen gaan. De ALT tekst wordt ook getoond als je plaatje om wat voor reden dan ook niet geladen kan worden. Maar verder is de ALT tekst alleen in de pagina broncode zichtbaar. En gewone bezoekers van je website zien de ALT tekst dus verder niet.

Opmerking van Kim:
Een blinde of zeer slechtziende werkt niet met de muis want dat is onmogelijk als je de muiscursor niet ziet! De softwarematige spraak leest de alt-tekst voor en als je een brailleleesregel gebruikt kun je de tekst dus in braille lezen. Het is een stuk prettiger als de alt goed is ingevuld in plaats van dat je leest: img23888000895.jpg want dat zegt nog minder dan niks.