Staatsbosbeheer ontwikkelt speciale route voor blinden en slechtzienden in de Veluwe

Staatsbosbeheer voltooit bijzondere wandeling voor blinden en slechtzienden

Ingesproken teksten en braillekaart brengen Hoog Buurlo tot leven
Staatsbosbeheer heeft samen met Dedicon een wandelroute voor blinden en slechtzienden ontwikkeld. De route ligt rond de schaapskooi te Hoog Buurlo op de Veluwe, in de buurt van Apeldoorn. Met het opleveren van een informatiepaneel voor mensen met een visuele beperking is de route – die in 2015 werd geopend – nu compleet. Het is de eerste route in Nederland waar met teksten en kaarten de beleving van de natuur een extra plus krijgt.

Natuur beleefbaar maken voor iedereen

Staatsbosbeheer wil iedereen laten genieten van de natuur. Dit geldt ook voor mensen met een visuele beperking, voor wie er nauwelijks voorzieningen in de natuur aanwezig zijn. De geschiedenis van deze oeroude plek in het hart van de Veluwe, met de verhalen van de schaapskooi en de kudde, komt tot leven. Voor mensen met een visuele beperking voegt de gesproken tekst samen met de braillekaart hier veel toe. De kaarten en Daisy-spelers zijn gratis te leen bij het Staatsbosbeheer Informatiepunt Veluwe Midden, onderdeel van bungalowpark Hoenderloo. Het adres is Krimweg 140, 7351 TM Hoenderloo.
Staatsbosbeheer

Samenwerking

De realisatie van deze route komt voort uit de samenwerking van Staatsbosbeheer en Dedicon. Dedicon is een organisatie die zich inzet voor mensen met een leesbeperking. Dedicon heeft als doelstelling informatie toegankelijk maken, ook voor mensen met een visuele beperking. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds en Ars Donandi.

Hoog Buurlo

Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.
Boom in de verschillende seizoenen
Bron en info
In 2021 heeft Staatsbosbeheer de braillepluim gewonnen met deze toepassing van het brailleschrift.

Lees ook Deventer zien, voelen en begrijpen, rondleidingen dor de stad met gebruik van speciale maquettes.