Audiomaquette Tweede Kamer, voel en luister en verken deze ruimte

Onthulling audiomaquette

Op donderdag 25 september 2014 onthulde Anouchka van Miltenburg, voorzitter van de Tweede Kamer in de Statenpassage van de Tweede Kamer de audiomaquette van de Tweede Kamer. De Audiomaquette is de creatie van fotograaf Hannes Wallrafen, die na zijn plotselinge blindheid de Stichting Geluid in Zicht heeft opgericht, met het doel de beleving en de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor bezoekers met een visuele beperking met behulp van Audiomaquettes te vergroten. Ook Visio was betrokken bij de ontwikkeling van de audiomaquette.

Logo Tweede Kamer

Door in het schaalmodel met hun hand de ruimte te verkennen kunnen mensen met een visuele beperking voortaan het gebouw van de Tweede Kamer beleven, de diverse materialen voelen en daar waar de hand een object aanraakt de akoestiek te ervaren. Via een koptelefoon luistert de gebruiker naar drie verschillende geluidslagen: een akoestische, een informatieve en een laag met verhalen.

Bekijk meer op Youtube

Bezoek de Tweede Kamer

In de Statenpassage van de Tweede Kamer staat een schaalmodel van de Tweede Kamer. Deze audiomaquette is speciaal gemaakt voor blinden en slechtzienden, maar is ook voor ziende personen heel interessant. Vraag gerust aan een medewerker van de Tweede Kamer om je naar deze maquette te begeleiden.

Aan de tafel met de maquette zitten drie koptelefoons. Zet je een koptelefoon op, dan word je welkom geheten in het gebouw van de Tweede Kamer. Het voelen kan beginnen. Bij elk object dat je aanraakt, vertelt de audiogids een ander verhaal. Over de interruptiemicrofoon bijvoorbeeld. Of over de roltrap in de Statenpassage.Roltrap

Met een klik op de knop kun je kiezen voor een andere vertellaag. Architect Pi de Bruijn legt dan uit wat hij met de ruimten van de Tweede Kamer heeft bedoeld. In weer een andere laag geeft cabaretier Vincent Bijlo een wervelende democratieshow.

De audiomaquette is een initiatief van fotograaf Hannes Wallrafen. Na zijn plotselinge blindheid (door een erfelijke oogziekte) in 2004, richtte hij de stichting Geluid in Zicht op. Het doel van de stichting is om de beleving en toegankelijkheid van openbare gebouwen voor bezoekers met een visuele beperking te vergroten, met behulp van audiomaquettes. De maquette van de Tweede Kamer is de eerste in zijn soort.

Bron: bezoek de Tweede Kamer

Zie ook Rondleiding in politiek Den Haag