Vlinderpad, wandeling voor blinden en slechtzienden

Het Vlinderpad, wandeling voor blinden en slechtzienden

Op  21 oktober 2018 werd Het Vlinderpad officieel geopend.  Het Vlinderpad is een bewegwijzerde wandeling in de Withoefse Heide.  Dit gebied maakt deel uit van het Grenspark Kalmthoutse Heide.  Deze wandeling is volledig ingericht voor mensen met een visuele beperking.  De blinde/slechtziende wandelaar kan het pad zoveel mogelijk zelfstandig bewandelen. 
Vlinder
Langs het pad zijn 7 infopunten voorzien.  Bij elk infopunt zijn weetjes over de natuur verzameld die de wandelaar kan voelen. Het pad is een idee van Eddy Van Oers, zelf slechtziend en medewerker van De Vroente. De realisatie van het pad was mogelijk door de intense samenwerking van de gemeente Kalmthout, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Grenspark Kalmthoutse Heide en het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu ‘De Vroente’.
Man wandelt
Het Vlinderpad is op een zeer eenvoudige manier toegankelijk gemaakt.  Boorden, gootjes en vooral boomstammen vormen een leidraad op deze wandeling.  Het pad is 3 km lang en loopt door een gevarieerd landschap.  De wandelaar maakt kennis met bossen, heidevlakten en een heideven.  Voor deze wandeling is een app ontwikkeld.  De wandelaar krijgt aanwijzingen over het wandeltraject, maar ook informatie over de natuur van dit unieke heidegebied. We raden u aan op voorhand de gratis app te installeren op uw smartphone, te vinden in de App store en de Play Store met naam Vlinderpad. Op het terrein kan de app volledig offline gebruikt worden. Schakel voor de start van het pad je bluetooth en je locatiebepaling aan. De App is een ondersteuning voor de navigatie. We raden je aan om het pad niet alleen te bewandelen.

Voelen en ruiken

In De Vroente kan de wandelaar voelen en ruiken aan kruidenbakken en kennismaken met enkele opgezette dieren.  Op die manier biedt De Vroente een dagvullend educatief programma aan voor scholen en groepen. Er bestaan aangepaste paden, maar de uitwerking van dit pad is voor blinde/slechtsziende wandelaars uniek in zijn soort.

Natuurlijke vegetatie, boomstammen uit het gebied, en waar nodig boorden en gootjes, vormen de leidraad op dit traject. Het onthaal en de start van de
wandeling bevindt zich aan De Vroente. De aanleg van het pad gebeurde vooral met natuurlijke materialen en een minimum aan technische ingrepen om het natuurlijke karakter te bewaren. De wandelaar maakt kennis met bossen, heidevlakten en een ven.

Informatie

Voor informatie kan je terecht bij:
De Vroente
devroente@vlaanderen.be
T 03 620 18 38
Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout
de Vroente

Lees ook: Wandelhulp voor op je mobiel