Boijmans van Beuningen wint RAAK Stimuleringsprijs 2017

Museum Boijmans wint de RAAK Stimuleringsprijs 2017

Met de RAAK Stimuleringsprijs worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam kreeg dit jaar de meeste stemmen van het Nederlandse publiek en ging tijdens de uitreiking op 11 september naar huis met de hoofdprijs van €25.000,-. Eurobriefje

Drie geldprijzen

De prijsuitreiking vond plaats bij de winnaar van vorig jaar: Museum Beelden aan Zee in Den Haag. Voor het eerst ontvingen alle drie de finalisten een geldprijs om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor blinden en slechtzienden. Zo ging het Utrechtse Museum Speelklok naar huis met een cheque van €10.000 en ontving het Tropenmuseum in Amsterdam €5.000. Alle finalisten ontvangen een geldbedrag, reliëftekeningen en kennis van een specialist over het toegankelijk maken van een collectie.

RAAK Stimuleringsprijs

In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, (historische) objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de tweede keer werd uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.
De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt ondersteund door verschillende fondsen.
Smiley met gewonnen beker
Bron: Oogfonds
11 september 2017

Boijmans van Beuningen

Boijmans van Beuningen besteedt het geldbedrag aan Oren en ogen tekort, een speciaal programma voor blinden en slechtzienden. Dat bestaat uit op maat gemaakte rondleidingen voor bezoekers met een visuele beperking. Het Rotterdamse museum ontwikkelt die in samenwerking met specialisten op het gebied van communicatie met deze doelgroep. Ze maken daarvoor gebruik van technieken als audiodescriptie, al veel gebruikt in de film en televisiewereld, maar nog relatief nieuw voor de museumwereld.

Het programma moet ervoor zorgen dat het museum ook voor blinden en slechtzienden een aantrekkelijk en inspirerend museum wordt. Andere musea kunnen het programma overnemen.

Museum Speelklok in Utrecht won de tweede prijs met een plan voor het programma Tastbare Muziek, dat bestaat uit rondleidingen voor én door blinden en slechtzienden. De tweede prijs bestaat uit 10.000 euro en twee reliëftekeningen. Boijmans krijgt er drie.
De derde prijs, een bedrag van 5.000 euro en één reliëftekening, ging naar het Tropenmuseum in Amsterdam. Dat wil in samenwerking met en voor mensen met een visuele beperking een belevingsroute maken, waarin verhalen, geluiden, smaken en voorwerpen van over de hele wereld voorbijkomen.

Ook ontwikkelt het museum in samenwerking met kunstenaars of muzikanten elk jaar een aantal creatieve workshops die een beroep doen op de creativiteit van bezoekers met een visuele beperking. Telkens staat een object uit de collectie centraal waarop deelnemers hun creatie moeten baseren.

Bron