Botanische tuin Pinetum Blijdenstein, de bomenroute

Botanische tuin Pinetum Blijdenstein heeft een unieke geur-, kunst- en bomenroute

Het Pinetum Blijdenstein in Hilversum heeft, als een van de eerste botanische tuinen in Nederland, zijn bomentuin ingericht voor een bezoek door blinden en slechtzienden. Samen met de Oogvereniging Regiogroep Gooi, Eemland en Flevoland en met kunstenares en geurpsycholoog Claudia De Vos is in de tuin een speciale bomenroute uitgezet. De route zorgt voor een geur- en voelbeleving en vertelt het verhaal van de bijzondere bomen in de tuin, zoals de ceder, de hinoki cipres en de levensboom.
Boom

Bomenroute

De route bestaat uit een aantal geur- en belevingskasten, met daarin takken en kegels van betreffende bomen en kunstobjecten die zijn voorzien van de originele, natuurlijke geur van de betreffende boom. Elk object vertelt een multizintuiglijk verhaal over de geschiedenis, het gebruik en de symboliek van de boom.

Dit gebeurt door gebruikmaking van geur, tastzin, audio en beeld. Met al deze aspecten is de bomenroute een unieke beleving voor zowel de blinde als de ziende mens.
Vanaf 25 april 2014 is de geur-, kunst- en bomenroute dagelijks toegankelijk voor het publiek.

Over het Pinetum

Het Pinetum in Hilversum werd aan het eind van de negentiende eeuw aangelegd door de bankier B.W. Blijdenstein en geniet wereldfaam onder kenners. De tuin herbergt een van de meest volledige collecties van coniferen in Europa. Er zijn meer dan 300 verschillende soorten te bewonderen. In de subtropische kas groeien bijzondere exemplaren uit warmere streken. Vaak worden die ernstig bedreigd door verwoesting van de natuurlijke omgeving. Het Pinetum beheert ook een gedeelte van de nationale collectie cycaspalmen en ephedra’s. Daarnaast valt al vroeg in het voorjaar te genieten van de bloeiende wilde rododendrons.
Bomen in de 4 seizoenen

Over de kunstenares

Claudia De Vos is geurpsycholoog en geurkunstenares. Zij verzorgt workshops, lezingen en radio- en televisieoptredens over geuren en bracht vorig jaar het kinderboek ‘De geurtuin’ uit. In haar kunst werkt zij veel met keramiek, in combinatie met mixed media en geuren. Voor de bomenroute in het Pinetum maakte zij keramische schalen, voorzien van de natuurlijke bomengeur. In de schalen is de specifieke symboliek van de bomen verwerkt.

Voor meer informatie over de Botanische tuin Pinetum Blijdenstein surft u naar

Meer lezen in Verhalen uit de tuin, neuzen in het Pinetum.

Vindt u het leuk om zelf aan de slag te gaan met geuren middels een workshop of lezing, welke Claudia de Vos ook regelmatig geeft aan blinden en slechtzienden, dan surft u voor meer informatie naar
Geurambassadeur Claudia de Vos

Openingstijden

Adres Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125
1217 PJ Hilversum

Financiële sponsoring

“Neuzen in het Pinetum” is gerealiseerd met financiële sponsoring door de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, de Oogvereniging, Stichting NOVUM en meerdere persoonlijke bijdragen van Vrienden van het Pinetum.