Google stopt met CAPTCHA

Google stopt met de CAPTCHA beveiliging

In plaats van de alom bekende CAPTCHA’s stapt men over op een simpele mededeling ‘ik ben geen robot’. De Captchabeveiliging zoals we die nu kennen bestaat uit plaatjes van uitgerekte scheve letters en cijfers. Het is een van de meest irritante internet ervaringen voor gebruikers. Vooral blinde en slechtziende mensen liepen hierdoor regelmatig vast op een forum, formulier of contactpagina.

De techniek werd bedacht om spam en misbruik van websites te voorkomen. Om spambots voor te zijn moesten mensen onhandige letterreeksen uit plaatjes overnemen. Als dat lukte kreeg je toegang of kon het verzoek verzonden worden. In de praktijk bleek dat deze techniek erg gebruikersonvriendelijk is. De tekens zijn meestal slecht te herkennen, los van de problematiek voor de eerder genoemde visueel gehandicapten.

Google stapt nu af van puzzeltjes die gebruikers moeten oplossen. De No-CAPTCHA technologie kijkt meer naar het gedrag van de gebruiker en kan op basis daarvan bepalen of hij met een bot of een mens van doen heeft. Slechts een klik is voldoende om verder te gaan.

Of die techniek uiteindelijk zal worden ingehaald door bots die het menselijk gedrag goed weten te kopiëren zal de toekomst moeten uitwijzen.

Lees er meer over op deze engelstalige site:
venturebeat

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief