Slechtziende Cindy brengt debuutroman uit

Debuutroman van slechtziende Cindy uitgebracht

De inwoners van haar dorp zijn een constante bron van inspiratie. Wanneer ze verhalen verzint, plaatst ze bewust gaten in haar plotlijnen. Ze bespreekt al haar plotlijnen en karakterontwikkelingen met Benedict, haar pluche raaf. We hebben het over Cindy Baars (37). Ze kwam naar Bartiméus in Amsterdam om haar debuutroman ‘Ye Gode Boke of Knightly Conduct’ te overhandigen. Cindy vertelt over haar leven als schrijfster met een visuele beperking en wat het contact met Bartiméus haar heeft gebracht. Vrouw achter pc

Een langgekoesterde droom gaat in vervulling

Wat was je drive om een boek te schrijven?
Cindy: “Ik had meer dan één reden om een boek uit te willen geven. Het vertrouwen dat mijn proeflezers en mijn redacteur in mijn werk hadden – en nog altijd hebben – speelde een grote rol. Zonder hun enthousiasme had ik er nooit aan gedacht om het uit te brengen. Ik heb geschiedenis gestudeerd en wilde altijd iets doen met wat ik heb geleerd. Maar naarmate mijn ogen steeds meer achteruit gingen, wilde ik eigenlijk in toenemende mate aan mezelf en anderen bewijzen dat ik, iemand met een visuele beperking, een boek kon schrijven en uitgeven.

Ye Gode Boke of Knightly Conduct (gepubliceerd onder het pseudoniem C.D. Perch) is een parodie op ridderromans en middeleeuws geïnspireerde fantasy in het algemeen. Het is ontstaan uit een combinatie van pure frustratie over en balorigheid ten aanzien van situaties waarin de verschillende hoofdstukken werden geschreven. Maar Heer Diederic en zijn schildknaap Arnout gingen steeds meer voor me leven en er kwamen ook steeds meer karakters bij. Ze eisten bijna dat ik over hen schreef.”

Wat wil je je lezers meegeven met je debuutroman?
“Mensen laten lachen is mijn allerbelangrijkste doel. Je wordt dag in dag uit al teveel overspoeld met negatieve informatie, gebeurtenissen en persoonlijke ervaringen. Ik wil niets liever dan een lezer even alles laten vergeten. Daarnaast wil ik ook laten zien dat geschiedkundige kennis en informatie op een leuke manier gebruikt kan worden en niet saai hoeft te zijn.”

Hoe ben je in contact gekomen met Bartiméus?
“Ongeveer drie jaar geleden werd ik door mijn oogarts doorverwezen naar de Low Vision-specialist en die bracht me in contact met Bartiméus. Ik had problemen met mijn zicht en hoopte dat het – zoals tot dan toe altijd mogelijk was geweest – met een nieuwe bril verholpen kon worden. Maar toen bleek het mijn oogafwijking (een vorm van macula dystrofie) te zijn, wat best een klap was omdat daar tot nu toe niets aan gedaan kan worden. Ik wilde naar Bartiméus om me te laten ondersteunen bij het vinden van manieren om zo onafhankelijk mogelijk te blijven.”

Hoe ben je door de medewerkers van Bartiméus (verder) geholpen?
“De medewerkers van Bartiméus hebben samen met mij gekeken naar welke hulp ik op dat moment specifiek nodig had. Voor mij betekende dat gesprekken voeren met een psycholoog om mijn visuele beperking een plekje te geven. Ook heb ik geleerd dat er hobby’s zijn die ik kan blijven beoefenen door het een en ander aan te passen, waaronder het gebruik van een daisyspeler en een lidmaatschap bij de Vereniging Onbeperkt Lezen. Ik hoefde hierdoor mijn grote passie – het lezen van boeken – niet op te geven.
Boek
Wat ik echt geweldig vond, is dat ik dankzij Bartiméus via de zorgverzekeraar het computerprogramma ‘Supernova’ mag gebruiken! In combinatie met Dragon (een dicteerprogramma, wat ik zelf heb gekocht), werd het mogelijk om de laatste fase van het herschrijven van mijn boek te voltooien. Al deze dingen gaven mij het zelfvertrouwen om door te gaan met die dingen waar ik van hou! Ook ben ik gedurende mijn periode bij Bartiméus tot de conclusie gekomen dat er nog zo veel mogelijk is. Er zijn altijd mensen met kennis en ervaring op het gebied van ondersteuning aan mensen met een visuele beperking.”

“Je bent zoveel meer dan alleen je ogen”

Wat wil je zeggen tegen mensen met een visuele beperking?
“Wees niet bang om hulp te vragen, want er zijn mensen en organisaties met veel kennis en ervaring, zoals Bartiméus, die je kunnen helpen zo zelfstandig mogelijk te blijven leven. Wees vooral niet bang om die dingen te doen die jouw leven meer waarde geven en gelukkig maken, want je bent zoveel meer dan alleen je ogen.”

Hoe kunnen we de bewustwording van de impact van een visuele beperking vergroten bij goedziende mensen?
“Er zal in elk geval betere, effectievere voorlichting moeten komen, ook voor bijvoorbeeld zorgverzekeraars, omdat er nog te vaak wordt uitgegaan van de stereotypen die mensen via de media meekrijgen. Dan is er ook het idee dat je met een bril, contactlenzen of een laserbehandeling ‘alle problemen kunt oplossen’, wat niet het geval is, maar wat wel het financiële plaatje van onder andere de zorgverzekeraars met betrekking tot oplossingen voor visueel beperkten meekleurt.”

Confronteren

“Ik heb meegedaan aan een informatieavond ‘Met Andere Ogen’ bij Bartiméus, wat een hele goede manier is om mensen (in dit geval mensen in de directe kring van iemand met een visuele beperking) een paar uur te laten ervaren wat het betekent om een visuele beperking te hebben. Het is een goede manier om goedziende mensen op een directe manier te confronteren met situaties waar slechtzienden in het dagelijks leven mee om moeten gaan. De impact van een visuele beperking moet zichtbaar worden gemaakt voor goedziende mensen, want ze gaan eraan voorbij; daar zijn zij blind voor!”

Maak kennis met heer Diederic en zijn trouwe schildknaap Arnout. Volg hen bij hun tocht naar de slagvelden van het Heilige Land, en, belangrijker nog, bij hun vlucht voor de aanhoudende dreiging van familieverplichtingen.

Nieuwsgierig naar haar debuutroman? Neem een kijkje op de site van Cindy. (Ye Gode Boke of Knightly Conduct is ook verkrijgbaar als e-boek).
Website: over de auteur

Bron: www.bartimeus.nl

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief