Bedrijven pleiten voor webtoegankelijkheid

Bedrijven: Internet ook voor mensen met een handicap

UTRECHT – Zeven grote bedrijven uit Nederland willen internet ook toegankelijk maken voor mensen met een handicap. Dat zijn er in Nederland zo’n 4 miljoen. In hun online activiteiten voelen zij zich gehinderd omdat ze (kleuren)blind zijn, doof, laaggeletterd,dyslectisch of slechtziend, blind of omdat ze een verstandelijke beperking, concentratiestoornis of motorische handicap hebben. Ook de snelgroeiende groep ouderen die pas later zijn intrede deed in het computertijdperk, valt deels onder de doelgroep.

Computerscherm

Webtoegankelijkheid en het Verdrag van Schiphol

Microsoft, Essent, Vodafone, Rabobank, Wehkamp.nl, de Schiphol Group en communicatiebureau Hemels van der Hart ondertekenen morgen het ‘Verdrag van Schiphol’ waarin zij zich verplichten tot bewustmaking en concrete acties om internet toegankelijker te maken. De stichting Accessibility (toegankelijkheid), voortgekomen uit de stichting voor visueel gehandicapten Bartiméus, is daar sinds 2001 al mee bezig. Zij checkt websites op leesbaarheid en webtoegankelijkheid en adviseert aanbieders van technologie, producten en diensten over verbetering. Daarbij werkt de stichting nauw samen met de doelgroep.
Soms is de betere webtoegankelijkheid ook al te bereiken door de computer of smartphone uit te rusten met enkele hulpmiddelen.

(Bron: AD 5-6-12)

Meer over webtoegankelijkheid