Geldautomaat en contant geld verdwijnen beetje bij beetje

Oogvereniging vraagt aandacht voor rol contant geld
Redactie 15-06-2018

Geldautomaat verdwijnt en de pinpas steeds vaker enige betaalmiddel

Op veel plaatsen verdwijnen geldautomaten en het gebeurt steeds vaker dat je in winkels of bij gemeenten alleen met je pinpas kunt betalen. Voor leden van de Oogvereniging is dat geen goede ontwikkeling, omdat betalen met de betaalpas drempels opwerpt. Zo zegt de Oogvereniging op haar website. De afgelopen jaren werd het aantal geldautomaten teruggebracht van ongeveer 9500 naar 7800. De komende jaren zal dat getal nog verder teruglopen naar 6000.
De drie grote banken, ABN Amro, Rabobank en ING, brengen het beheer van de resterende automaten bovendien onder bij een apart bedrijf. De automaten zullen dan ook niet meer te herkennen zijn als zijnde van een bank. Een voornemen dat de Oogvereniging toejuicht: “Want dat betekent namelijk dat elke geldautomaat er hetzelfde uitziet en op precies dezelfde manier zal werken. We pleiten daarbij voor de toevoeging van spraak, een verbeterde leesbaarheid en makkelijke bediening.”
Kim bij geldautomaat

“Voor veel mensen die blind of slechtziend zijn geeft het spanning om met een betaalpas te betalen. De grootte, plaats van de toetsen, leesbaarheid van het scherm en geluiden verschillen bij de huidige betaalautomaten soms sterk van elkaar. De Oogvereniging heeft daarom in 2015 het Europese platform Pay-Ableopgericht. Dit platform pleit voor toegankelijke en eenvoudig te bedienen betaalautomaten voor iedereen in de Europese Unie.”
Eurobriefje

Afname cash betalingen

Uit gesprekken die de Oogvereniging voerde met De Nederlandsche Bank (DNB), en ook uit het rapport Visie op betalen 2018-2021 van DNB, bleek dat DNB niet streeft naar een samenleving zonder contant geld. De Oogvereniging is blij dat DNB met deze visie haar wens onderstreept. Ook de komende jaren zal de Oogvereniging aandacht blijven vragen voor de onmisbare rol van contant geld in de samenleving. Daarnaast pleit ze ervoor dat geld opnemen en betalen in de winkel met de pinpas toegankelijker worden.
De reden voor het verminderen van geldautomaten is enerzijds vanwege de afname van cashbetalingen, en anderzijds vanuit veiligheidsoverwegingen. Dat laatste is ook de reden dat onder andere Supermarktketens als Jumbo en Coop de geldautomaten uit hun winkels hebben verwijderd. De banken hebben onderling wel de afspraak dat er binnen een straal van 5 kilometer een geldautomaat beschikbaar zal zijn. 

Bron: Voorste kamer

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief