Aanleg belevingstuin in Nationaal park De Grote Peel

Belevingstuin voor blinden en slechtzienden

Vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn onlangs gestart met de aanleg van een Beleevingstuin bij de Peelboerderij van Buitencentrum De Pelen. De kruiden- en vlindertuin bij de ingang van Nationaal Park De Groote Peel wordt zo ingericht dat ook mensen met een visuele beperking er van kunnen genieten, een heuse belevingstuin. Voor de realisatie van een aantal onderdelen van de tuin is Staatsbosbeheer nog op zoek naar sponsors.
Paars vlindertje

Nieuw leven in educatieve kruidentuin

Veel bezoekers van Nationaal Park De Groote Peel lopen voor of na een wandeling even door de kruiden- en vlindertuin bij de Peelboerderij. De tuin van het voormalige Bezoekerscentrum is ooit aangelegd met een educatief doel. In die oorspronkelijke aanleg waren voorzieningen voor mensen met een beperking zoals braillebordjes bij de kruiden en geribbelde tegels voor mensen met een blindenstok. Deze voorzieningen voldeden niet meer aan de normen van deze tijd. Bovendien was de belevingstuin aan een opfrisbeurt toe. Geïnspireerd door een bezoek van de Visitatiecommissie Groen & Handicap werd besloten om de tuin nieuw leven in te blazen. Vrijwilligers van De Pelen gingen enthousiast aan de slag met het maken van het ontwerp en Staatsbosbeheer ging op zoek naar sponsors voor de materialen. Met resultaat! Een paar weken geleden kon eindelijk de schop in de grond.

Natuurbeleving voor iedereen

De tuin wordt zo ingericht dat ook mensen met een visuele beperking er optimaal van kunnen genieten. De planten en objecten in de tuin zijn mooi om te zien, maar prikkelen bovendien de andere zintuigen. Hierdoor kunnen ook blinden of slechtzienden de natuur beleven. In de Belevingstuin komen alle zintuigen aan bod. Je hoort de ruisende grassen, het stromen van water en kunt zelf muziek maken op een grote xylofoon. In verhoogde plantenbakken staan kruiden met verschillende structuren en geuren zodat ook mensen in een rolstoel de planten kunnen voelen en ruiken. Rondom de boerderij worden struiken en fruitboompjes geplant waarvan je heerlijk kunt smullen. Natuurlijk komt de tuin vol te staan met planten die vlinders en andere insecten aantrekken. Zo kun je horen, ruiken, voelen, zien en snoepen van al het moois en lekkers wat de tuin te bieden heeft.

Wensenlijstje

Inmiddels zijn hout voor de plantenbakken, klinkers voor de paadjes en diverse andere benodigde materialen geleverd door Bloem Civieltechniek uit Panheel, Palmen Infra uit Weert, Caris RTH en de Gemeente Nederweert. De komende maanden kunnen de vrijwilligers dus verder met de aanleg en wordt de basis van de tuin gelegd. De tuin kan groeien naarmate er meer middelen en materialen beschikbaar komen. Op het wensenlijstje staan onder andere kruiden, fruitbomen- en struiken, zitbanken, braillebordjes, en muziek-, water- en windobjecten. Elke bijdrage, groot of klein, is welkom! Sponsoring kan in de vorm van een financiële bijdrage maar ook door de levering van materialen.
Voor meer informatie over sponsoring van dit project kunt u contact opnemen met Marijke Vaes-Schroën: 06 – 2956 4229 of per mail m.vaes@staatsbosbeheer.nl

Een aantal particulieren wil in het kader van “Weert 600 stad” in 2014 een ”beleefpad” in het recreatiegebied “De IJzeren Man” te Weert aanleggen.
Kenniscentrum Groen & Handicap werd gevraagd te adviseren bij het proces en bij de inhoud.
Er wordt gezocht naar de voor de uitvoering benodigde financiële middelen.
Medio februari komt daar meer duidelijkheid over.