Dr. Bates methode; ga weer zonder bril door het leven

Dr. Bates methode – Weer zonder bril door het leven

Guido van Mierlo (59): "Een jaar geleden kreeg ik bij toeval een oud boekje in handen: ‘Take of your glasses and see’. De auteur, Jacob Lieberman, vertelt hierin hoe je slechtziende ogen op natuurlijke wijze – volgens de methode van dr. Bates – kunt herstellen zodat je weer zonder bril door het leven kunt. Het prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Ik droeg toen al twintig jaar een bril (de laatste tijd – 1,5 voor veraf en +3 om te lezen). Hoewel ik me erbij had neergelegd, vond ik het wel onhandig. Vergat ik hem een keer, dan moest ik naar huis om hem op te halen, want zonder functioneerde ik niet. Dan kon ik niet eens de toetsen op mijn GSM lezen.

De methode van dr. Bates sprak me zo aan dat ik verder ben gaan zoeken… In Nederland bleek een Amerikaanse docent te wonen die Bates-trainingen geeft. Ik ben direct de cursus gaan volgen.

Natuurlijk leren kijken

Volgens Bates ontstaan de meeste oogafwijkingen door verkeerd aangeleerde ‘ziengewoontes’. Hij ontwikkelde verschillende technieken en oefeningen, waarmee je weer natuurlijk leert kijken. Ogen zijn gemaakt om te bewegen en niet om te staren en te turen.
Dat laatste is juist wat mensen vaak doen, vooral als ze gestresst zijn.

Ontspannen kijken

In de cursus leer je om ontspannen te kijken. Je leert ook om beter te ‘centreren’; om duidelijk je aandacht te richten op datgene waarnaar je kijkt. Je kunt maar een klein deel van je gezichtsveld echt scherp zien en daar moet je je volledig op focussen. Een schilderij kun je bijvoorbeeld nooit in één keer helder zien. Door met je hoofd op en neer te gaan en je op kleine delen tegelijk te concentreren, kun je het hele schilderij goed bekijken.

Man draagt bril

Het is nu ruim een jaar geleden dat ik aan de cursus begon en ik kan weer zonder bril de wereld in. Al ben ik nog niet zover dat ik helemaal zonder kan. Maar bij voldoende licht kan ik de krant zonder bril lezen."

(Bron: Zin 05/2006)

Voor meer info:
vrolijkweerzien.nl

www.seeing.org

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief