Technologie en innovatieve ontwikkelingen bieden kansen voor blinden en slechtzienden

Innovatieve ontwikkelingen bieden kansen voor visueel beperkten

Gewoon een tekst lezen, een gezicht herkennen of een afbeelding bekijken; het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar voor mensen met een visuele beperking is dat niet altijd vanzelfsprekend. “Informatie voor iedereen toegankelijk maken door middel van technologie, vraagt om samenwerking”, aldus Hector Minto, technologie evangelist bij Microsoft.
Meisje leest braille
Om die reden organiseerde Stichting Dedicon de internationale Better Together Conferentie. Met als doel samenwerken aan het realiseren van toegankelijke informatie voor iedereen. “Dat is onze missie”, aldus Maarten Verboom, directeur van Dedicon. “We kijken samen hoe technologie ons kan helpen om praktische oplossingen te realiseren die mensen met een visuele beperking meer regie over hun eigen leven geeft. We zijn er trots op dat internationale bedrijven hun ideeën en oplossingen uitwisselden op onze conferentie.”

Uniek

Grote namen kwamen voor deze conferentie naar Nederland. Microsoft, Google, Volvo, ING, Radboud Universiteit, Van Abbemuseum, Daisy Consortium, Elsevier, Benetech; Canon/Océ, Sonokids, UNICEF: vrijwel iedere organisatie die zich inzet om informatie toegankelijk te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn, was aanwezig op de Better Together Conferentie. “Dat is uniek en het betekent goed nieuws voor de ruim 1,2 miljoen Nederlanders met een leesbeperking”, aldus Verboom. De ruim 1000 internationale deelnemers waren na afloop zeer enthousiast. “I’m learning every minute”, “We are all working on the same problems” en “Not only for people with visual impairment but also for ordinary people, design for all”, zo luidden enkele reacties.

Technologie in de praktijk

Tijdens de conferentie werd concreet ingegaan op de vraag hoe technologie de wereld van mensen met een visuele beperking kan vergroten. Bijvoorbeeld beeldherkenning, spraaktechnologie, autonoom rijdende voertuigen, 3D-printing, het uitgeven van toegankelijke literatuur, domotica, ibeacons en inzet van robotassistenten. Deze complexe technologieën werden in presentaties en netwerktafels vooral praktisch belicht. Hoe maak je een boek toegankelijk, hoe omschrijf je een afbeelding, hoe vind je je weg in openbare ruimten, hoe breng je emoties over, hoe maak je voelbare plattegronden. En dit leidde in enkele gevallen direct tot nieuwe samenwerkingen en initiatieven.
Blinde met taststok en zwarte bril

Implementatie VN-verdrag

Op 3 augustus 2016 trad het VN-verdrag voor de rechten van personen met een beperking in werking. Het verdrag geeft mensen met een beperking dezelfde rechten als ieder ander. Hiermee komt een inclusieve samenleving, waarin iedereen meedoet, binnen bereik. Met het VN-verdrag is Nederland verplicht om zich in te zetten voor een inclusieve samenleving, waarin mensen met een beperking hun eigen keuzes kunnen maken. Dit jaar staat in het teken van de implementatie van dit verdrag in Nederland. De Better Together Conferentie sluit hier goed bij aan, gezien het thema ‘design for all’ een centrale rol speelt.

Vision 2017

Better Together werd georganiseerd door Stichting Dedicon als onderdeel van het internationale Vision 2017 congres. Meer informatie is beschikbaar op dedicon.nl/.