Expositie Zin in zintuigen

Expositie ‘Zin in zintuigen

Museum Warsenhoeck, Nieuwegein

Zintuigen zijn belangrijk voor de mens. Je staat er niet bij stil, maar zonder zintuigen zou het leven heel moeilijk zijn. Zintuigen maken ons bewust van onze omgeving en helpen ons bij het ontdekken van gevaar.

Zonder zintuigen kunnen we moeilijk functioneren. Je gebruikt je zintuigen de hele dag. Waar zouden we zijn als we niks kunnen zien en niet kunnen genieten van de mooie natuur om ons heen, of een boek lezen. Denk maar eens aan blinden en slechtzienden.

Ook de heerlijke geuren van eten wat men aan het bereiden is gaat onze neus voorbij en we kunnen ook niet even proeven hoe het smaakt. Lekkere geurtjes opsnuiven lukt ook niet. Het zou toch jammer zijn dat je de koekjesfabriek van Pally en de lekkere geur van koffie van Douwe Egberts niet zou kunnen ruiken. Kopje koffie

Met ons gevoel kunnen we alle kanten op. We kunnen voelen met onze handen, maar we kunnen ook voelen als we koorts hebben. Dat is een andere vorm van voelen.

De expositiewerkgroep heeft zeker aandacht voor de rol van zintuigen in vroeger tijden in onze gemeente.
Nostalgie dus: in geuren en kleuren, in smaak en gehoor. Wat waren de luchtjes in het oude Vreeswijk, in het boerendorp Jutphaas. Welke geluiden vielen op en waar kwamen ze vandaan? Van zurige bierlucht tot weeïge snoepgeur. Van Boldoot tot boldootkar. Het al te schuimige succes van de Persil. Waar slechte hygiëne was, waren vieze luchtjes en bestond gevaar voor de gezondheid (cholera).

De werkgroep Exposities heeft een interessante verzameling rondom het bovenstaande bijeengebracht. Er is aandacht besteed aan de plaatselijke aspecten, maar ook aan mensen met een visuele handicap en slechthorenden.
Beleef in het museum zelf het belang van onze zintuigen.

Adres

Museum Warsenhoeck
Geinoord 11
3432 PE Nieuwegein
Tel: 030 – 605 00 90

Openingstijden

In de periode van 1 maart t/m 31 oktober: op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 – 17.00 uur In de periode van 1 november tot 1 maart: op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 – 16.00 uur
Gesloten op 1e en 2e paasdag, 1e en 2e pinksterdag, 1e en 2e kerstdag, nieuwjaarsdag en op Koningsdag
Extra geopend op manifestatiedagen van de kinderboerderij, de Nationale Monumentendag en de Nationale Museumdag en op afspraak voor groepen.

Toegankelijkheid

Het museum is goed toegankelijk voor mensen met een handicap. Er zijn kleine hellingbanen aangelegd, drempels ontbreken en er is een aangepast toilet. Bovendien is een stoeltjeslift aanwezig en een rolstoel is beschikbaar.

(Bron: Museumwarsenhoeck.nl )
Lees ook Museumrondleidingen voor blinden

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief