DAISY consortium wint Google Impact Challenge: Disabilities

DAISY Consortium wint prijs

De Google Impact Challenge: Disabilities, onderdeel van Google.org, verdeelt dit jaar 20 miljoen dollar over 29 innovatieve bedrijven of projecten. Deze dragen bij aan toegankelijkheid. Eén van de winnaars is het DAISY Consortium, vanwege haar bijdrage aan de ontwikkeling van e-books die voor iedereen toegankelijk zijn.

Basisvoorwaarden

Het DAISY Consortium is een internationaal samenwerkingsverband dat basisvoorwaarden ontwikkelt voor toegankelijke boeken. Dit gebeurt onder andere door het vaststellen van richtlijnen, certificering en tools waarmee uitgevers de toegankelijkheid van hun publicaties kunnen testen.

Volgens de World Blind Union is minder dan 10 procent van de publicaties beschikbaar in een toegankelijk formaat voor mensen met een leesbeperking. Maar uitgevers staan op een kantelpunt. e-books maken een toekomst mogelijk waarin alle nieuwe digitale boeken al bij de bron toegankelijk zijn. Je kunt ze dan bijvoorbeeld vergroot op een scherm lezen of met een elektronische brailleregel. Of je laat je e-book door een synthetische stem voorlezen. Computerscherm

Google

“Bij Google.org steunen we organisaties die innovatieve oplossingen bieden voor ingewikkelde uitdagingen”, zegt Brigitte Gosselink, hoofd van de Google Impact Challenge: Disabilities. “We zijn blij om het DAISY Consortium te steunen omdat zij helpen bouwen aan een wereld die voor iedereen werkt”.

In Nederland is Dedicon medeoprichter en actief lid van het Consortium. Het bedrijf houdt zich onder andere bezig met het realiseren van toegankelijke e-books. We vragen directeur Maarten Verboom welk bedrag er aan de prijs van Google hangt en of het geld verdeeld wordt over de leden van het DAISY Consortium. “Ik kan niet zeggen hoeveel geld het is”, zegt Verboom, “maar uit de hoogte van de totale prijzenpot (20 miljoen dollar) kun je wel afleiden dat het om een zeer substantieel bedrag gaat.“
Eurobriefje

Prijs

Het geld wordt niet verdeeld onder de leden. Het wordt door het DAISY Consortium zelf besteed aan hun speerpunten. “Dedicon kan dit gebruiken in de voorbereiding van onze eigen uitgaven in EPUB3 (het nieuwe e-book-formaat). En verder in projecten die we met uitgevers willen uitvoeren en in ons streven een goede reader te kunnen bieden aan onze klanten”, aldus Verboom.

Bron: redactie Dedicon
20 april 2016
Dedicon