Brailletoetsenbord Hable One wint 4TU Impact challenge

De Eindhovense start-up Hable One is door een vakjury gekozen als winnaar van de 4TU Impact challenge, zo meldt ICT&Health. De makers van het brailletoetsenbord, dat gekoppeld kan worden aan een smartphone, werden geprezen om hun contact met de gebruikers, waardoor de Hable One naadloos aansluit bij de behoefte van de gebruikers. 

De Hable One is een los apparaat dat gekoppeld is aan de smartphone. Met het apparaat kunnen blinden en slechtzienden typen en navigeren door hun telefoon. Daarvoor beschikt de Hable One over zes toetsen waarmee alle letters, cijfers en leestekens van het brailleschrift ingetypt kunnen worden. De smartphone zelf kan tijdens het bellen of appen gewoon in de tas of broekzak blijven zitten.
Telefoon

Privacy

Tot nu toe bedienden blinden en slechtzienden een smartphone, en het invoeren van tekst, via speech-to-text oplossingen. Het braille toetsenbord biedt hen echter meer privacy bij het appen en chatten. Omstanders kunnen niet meer meeluisteren. Daarnaast werkt typen betrouwbaarder dan het omzetten van spraak naar tekst.
Mobieltje
In januari van het vorige jaar (2020) wist Hable met haar uitvinding ook al de Nederlandse nominatie voor de Global Student Award in de wacht te slepen. In de nu door Hable gewonnen 4TU Impact Challenge namen de beste studenten van de vier Nederlandse technische universiteiten het tegen elkaar op. Zij pitchten hun idee tijdens een landelijk evenement dat dit jaar plaatsvond in Helsinki tijdens het Slush Festival.

Bron: Redactie Voorste Kamer