Glaucoomtest ontwikkeld door het Oogfonds

Glaucoomtest

Het is Glaucoomweek. Reden voor het Oogfonds om mensen te wijzen op het belang van vroege ontdekking van deze sluipende oogziekte. Open oog
Glaucoom is een veelvoorkomende ziekte en openbaart zich vooral bij mensen boven de 45. Het zorgt ervoor dat oogzenuwvezels verloren gaan. De blinde vlekken die hierdoor ontstaan, worden in het vroege stadium van de ziekte nog gecompenseerd en aangevuld door de hersenen, waardoor mensen er vaak te laat achter komen dat ze Glaucoom hebben.

Door een online glaucoomtest aan te bieden, hoopt het Oogfonds mensen in ieder geval bewuster te maken van symptomen en risicofactoren. Eenmaal verloren zicht is namelijk niet meer terug te krijgen. Al zou daar in de toekomst misschien wel verandering in kunnen komen, getuige een artikel in de krant The Baltimore Sun.
Ogen die uitbeelden geschrokken te zijn

Stamcellen

Het artikel bericht over een Amerikaanse vrouw die na vijf jaar blindheid haar gezichtsvermogen gedeeltelijk heeft teruggekregen nadat stamcellen uit haar eigen heup in haar ogen zijn gespoten.

Ze kreeg de stamcelbehandeling van arts Jeffrey N. Weiss. De behandeling is experimenteel en voldoet niet aan de officiële eisen van de medische autoriteiten. Weiss wist echter bij 60% van zijn 278 patiënten een gedeelte van het zicht te herstellen. Deze patiënten waren blind geraakt door onder meer oogverkalking en Glaucoom. Een behandeling kost 19.000 euro. De Glaucoomtest van het Oogfonds is gratis.

Lees ook Glaucoom, blijf je ogen druppelen