Chocola goed voor ogen

Chocolade verbetert gezichtsvermogen

Dankzij pure chocola kan je beter zien in situaties met een laag contrast, zoals bij slecht weer.

De chocolade zorgt voor een acute verbetering in het visuele en cognitieve functioneren bij jongvolwassenen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Britse Reading University. De onderzoekers beschreven de resultaten van hun onderzoek in de juni-editie van het tijdschrift Psychology and Behaviour.

Flavonoïden

Het betreft een kleine, voorbereidende studie bij 30 mannen en vrouwen tussen de 18 en 25 jaar oud. De deelnemer aten in twee verschillende testsituaties pure en witte chocolade. De pure chocolade bevatte 720 milligram flavonoiden (antioxidant), de witte chocolade bijna geen. Vervolgens werd de gevoeligheid voor contrast en beweging en het cognitieve vermogen gemeten met behulp van verschillende tests.
Appel
Flavonoïden vind je onder andere in druiven, groene en zwarte thee, rode wijn, appels, en dus cacao. Tijdens het onderzoek zorgden de flavonoïden ervoor dat de gevoeligheid voor contrast direct verbeterde. Daarnaast konden de deelnemers sneller de bewegingsrichting waarnemen. Ook verbeterde het ruimtelijk inzicht.

Doorbloeding

Dat de flavonoïden uit cacao invloed hebben op het cognitieve functioneren is al uit meerdere onderzoeken gebleken. De acute invloed op het gezichtsvermogen wordt echter nu voor het eerst aangetoond. De onderzoekers denken dat deze verbetering wordt veroorzaakt door een verhoogde doorbloeding in de hersenen.

Eerder onderzoek toonde dat de positieve invloed van flavonoïden op de doorbloeding, en in dit geval dus het gezichtsvermogen, nog groter is bij mensen ouder dan 25 jaar. Vandaar dat het team van de Reading University het onderzoek momenteel uitbreidt en ook uitvoert bij oudere personen.

Voeding

Met voeding kun je je ogen dus gezond houden. Niet alleen dankzij de flavonoïden, maar ook vitaminen, mineralen, vetten en carotenoïden spelen hierin een rol.

Bron: Psychology & Behaviour

Gezondere alternatieven: Banaan
Bananen zijn goed voor de ogen
en
Sinaasappel werkt preventief