Braillepluim 2021 toegekend aan Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer ontvangt braillepluim voor toepassing braille bij wandelroute Hoog Buurlo

Den Haag, 4 januari 2021 – Vandaag maakt Vereniging Onbeperkt Lezen bekend dat de braillepluim 2021 wordt uitgereikt aan Staatsbosbeheer. Enkele jaren terug heeft Staatsbosbeheer samen met Dedicon een wandelroute voor blinden en slechtzienden ontwikkeld. De route ligt rond de schaapskooi te Hoog Buurlo op de Veluwe, in de buurt van Apeldoorn. Het is een van de weinige routes in Nederland waar met teksten en kaarten in braille de beleving van de natuur een extra plus krijgt.

Motivatie om de braillepluim toe te kennen

De voordracht van deze wandelroute Hoog Buurlo van Staatsbosbeheer is vooral ingegeven door de coronatijd, waarin het meer dan ooit belangrijk is om buiten te zijn en te bewegen. Hoog Buurlo is een oude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Het informatiebord is zo uitgevoerd, dat ook blinde en slechtziende wandelaars de informatie kunnen lezen op de voelbare kaart met braille. Het braillepaneel vertelt heel mooi wat er allemaal te zien is in dit eeuwenoude gehucht. Met aanvullende informatie die in audio en braille beschikbaar is, komt de geschiedenis van deze oeroude plek in het hart van de Veluwe, met de verhalen van de schaapskooi en de kudde tot leven.
Man wandelt

Braille is springlevend

De keuze om braille te gebruiken helpt niet alleen de blinde wandelaar, maar zorgt er ook voor dat voor andere bezoekers zichtbaar wordt dat braille nog springlevend is. Vereniging Onbeperkt Lezen vindt daarom dat Staatsbosbeheer de braillepluim verdient. Meisje leest braille

Over de braillepluim

Met de braillepluim wil Vereniging Onbeperkt Lezen de aandacht vestigen op het belang van het brailleschrift voor mensen met een visuele beperking. De braillepluim wordt jaarlijks uitgereikt op of rondom 4 januari, geboortedatum van de uitvinder Louis Braille en tevens Wereldbrailledag. De toekenning van de braillepluim is een idee van de ledenwerkgroep braille Educatie & Promotie van Vereniging Onbeperkt Lezen. Het schrift dateert al van 1829, maar het belang van braille is anno 2021 onveranderd. Zo zegt een braille lezend lid van de Vereniging Onbeperkt Lezen: “Zonder braille zou ik mij analfabeet voelen.”

Uitreiking uitgesteld

Door de huidige strenge coronamaatregelen zal de braillepluim pas later worden overhandigd. De braillepluim is een bijzonder kunstwerk, ontworpen door verenigingslid en kunstenares Marianne Poppenk en dient als wisseltrofee. Daarnaast stelt Vereniging Onbeperkt Lezen voor om samen met Staatsbosbeheer en wandelaars te verkennen waar een tweede route met voorzieningen voor blinden en slechtzienden zou kunnen worden gerealiseerd.

Staatsbosbeheer is trots op de toekenning van de braillepluim. Laurens Jansen, Boswachter Publiek Veluwe Midden Staatsbosbeheer: “Binnen ons team wordt al jaren hard gewerkt om ons gebied toegankelijk te maken voor veel verschillende doelgroepen. De doelgroep blinden en slechtzienden is daar een mooi voorbeeld van. We zetten ons dan ook graag extra in voor deze doelgroep en kijken er naar uit om samen met Vereniging Onbeperkt Lezen een nieuwe route te ontwikkelen op grond van Staatsbosbeheer.”

Bron; Vereniging Onbeperkt Lezen

Lees hier meer over het ontstaan van deze toepassing van braille in Hoog Buurlo.
Vorig jaar werd de braillepluim uitgereikt aan Prorail voor braille op treinstations