Vereniging Onbeperkt Lezen richt zich op brede doelgroep

Eerste case voor Vereniging Onbeperkt Lezen richt zich op slechtziende volwassenen

Lezen is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Maar niet voor iemand die slechtziend of blind is, dyslexie, afasie of motorische beperkingen heeft. Vereniging Onbeperkt Lezen heeft als ultiem doel dat iedereen met een leesbeperking dit toch onbeperkt kan doen.
Man is eerst aan het lezen en gaat dan slapen

Dat doen ze door mensen te helpen bij het vinden van leesmateriaal in een andere vorm. Zoals braille, grote letterdruk of gesproken. Door te lobbyen voor betere beschikbaarheid van aangepast leesmateriaal. En door informatie en advies te geven over hulpmiddelen.
Meisje is braille aan het lezen

Om mensen die blind of slechtziend zijn of een andere leesbeperking hebben te laten zien dat iedereen onbeperkt kan blijven lezen, stelden wij voor om een aantal inspirerende cases op te stellen. Een case bestaat telkens uit een film en een weekverslag in dagboekvorm waarvan we ook een gesproken versie maken.
Boek

De eerste case gaat over mensen die slechtziend zijn of worden en heeft als doel mensen te laten zien hoe zij nog wel kunnen lezen. In de film vertellen 3 mensen op inspirerende wijze waarom dit zo belangrijk voor hen is en hoe zij dit nog steeds doen. Ook maakten we ‘De week van Ellen de Laive’ een fictief verslag in dagboekvorm gebaseerd op verhalen en ervaringen van echte mensen. De introductie van de gesproken versie van het weekverslag is van Georgina Verbaan die eerder de voice-over van het algemene filmpje over de vereniging insprak.
Bekijk het filmpje en het dagboek in ons Portfolio.

Over Vereniging Onbeperkt Lezen

De vereniging behartigt de belangen van mensen die graag willen lezen en hiervoor zijn aangewezen op aangepaste leesvormen. Zo helpen zij mensen die moeite hebben met gedrukte tekst bij het vinden van leesmateriaal in braille, grote letterdruk, gesproken of andere vorm. En geven ze informatie en advies over hulpmiddelen. Ook steunen ze technische en online innovaties. En stimuleren ze dat er meer materiaal in een toegankelijke leesvorm beschikbaar komt. Bijvoorbeeld door te lobbyen bij overheid en bedrijven.

Bron