De worstelaar, levensverhaal van Sander Terphuis

De worstelaar – Sander Terphuis

Bijzonder levensverhaal van een Iraanse vluchteling die knokt voor mensenrechten.

Het levensverhaal van de Iraanse Ahmad Qeleich Khany is even imponerend als nederig makend. Na een lastige jeugd als zeer slechtziende en bang voor het immer strenger wordende regime van ayatollah Khomeini, besluit hij op achttienjarige leeftijd zijn vaderland te ontvluchten. Zijn plan is even gevaarlijk als briljant: zó goed worden in worstelen dat hij wordt uitgezonden naar de Wereldspelen voor gehandicapten in Nederland. Na een gevaarlijke vlucht uit het Olympisch dorp vraagt hij politiek asiel aan.

De Perzische vluchteling wordt binnen een mum van tijd oer-Hollands: hij trouwt een Friezin, werkt bij de overheid, wordt politiek actief en verandert zijn naam in Sander Terphuis. De worstelaar is een verhaal van gedrevenheid, optimisme en veerkracht, van het wennen aan het Hollandse weer, de taal, de gordijnen openlaten, van je thuis voelen en bovenal van het leven in vrijheid.

Sander Terphuis werd in 1972 als Ahmad Qeleich Khany geboren in Teheran en vluchtte op zijn achttiende naar Nederland. Hier kreeg hij landelijke bekendheid door zijn succesvolle actie tegen de strafbaarstelling van illegalen, die het kabinet-Rutte II wilde invoeren.

De worstelaar wordt uitgegeven bij Prometheus, Amsterdam.
ISBN 13 9789035142886Sander Terphuis